Brøndby overlever i Superligaen - 0-1 over AC Horsens

Brøndby slog AC Horsens 1-0 på udebane i den altafgørende sidste spillerunde af Superligaen og overlever dermed i landets bedste række. 18-årige Lebogang Phiri blev Brøndbys helt store helt med en scoring kort før tid efter oplæg fra Dennis Rommedahl.

Dermed må Horsens ned i den næstbedste række. Det blev ikke til den første truende nedrykning til de blå-gule fra den Københavnske Vestegn, siden Brøndby indførte professionel fodbold i Danmark og i 1982 fik sin entré i landets bedste række med en 17-årig Michael Laudrup som debutant på holdet.

Brøndby holdt i første halvleg kursen mod overlevelse uden at tiltvinge sig det overtag i spillet, som man sikrede sig i den foregående 4-0-sejr over FC Nordsjælland. I en trykket stemning på Casa Arena fik spillet aldrig lov at imponere. Brøndby var mest truende på dødbolde med specialisterne Simon Makienok og Clerence Goodson som de fremmeste våben. AC Horsens var mest nærgående ved svenske Ken Fagerberg, der flere gange testede Michael Falkesgaard, der blandt andet måtte ud i fuld længde for at redde efter en fejlaflevering af Brøndbys Mikkel Thygesen.

Dramaet kom for alvor til de over 9000 tilskuere med under tyve minutter igen. Brøndbys bedste spiller i foråret, Quincy Antipas, fik fejlagtigt rødt kort af dommer Jakob Kehlet. Den afrikanske angriber modtog sit andet gule kort, da en Horsens forsvarer kom først på bolden og blev strejfet af Antipas.

Det udløste en hektisk afslutning for Brøndby, der sendte fyrtårnet Dario Dumic på banen i forsøget på at overleve med fysikken som våben. Det var i første omgang forsvareren Jens Stryger Larsen, der blev den helt store redningsmand, da han sprællede på strejen og reddede et hovedstød fra Alexander Juel. Men Brøndby havde Dennis Rommedahl og målscorer Lebogang Phiri.

AC Horsens lignede længe i sæsonen et af de mere sammentømrede mandskaber med et hårdtarbejdende kollektiv foran en glimrende målmand i Frederik Rønnow. Men holdets helt store problem har været at afgøre kampene med en målfattig offensiv, der inden kampen kun havde scoret 31 gange i 32 kampe. Savnet af den tidligere topscorer Gilberto Macena er aldrig blevet fjernet af angribere som Ken Fagerberg, Jude Nworuh og André Bjerregaard. Derfor endte sæsonen som en skuffelse for cheftræner Johnny Mølbys spillere.

Sidste spillerunde blev både en sejr og en skuffelse for FCM, der på trods af en sejr på 3-2 ikke kommer til at spille europæisk. På trods af Esbjergs nederlag på 0-1 i Farum holder vestjyderne fast i fjerdepladsen på bedre målscore end både FC Midtjylland og AaB. Sidstnævnte klemte sig akkurat ind på femtepladsen ved at udligne til 2-2 i sidste minut af hjemmekampen mod Randers FC.

FC Midtjyllands genrejste hold snublede og mistede sejren sent i andensidste spillerunde mod Silkeborg. Derfor krævede det en sejr over et af forårets store skuffelser fra AGF, hvis Glen Riddersholms tropper skulle drømme om europæisk fodbold i næste sæson.

FCMs farlige svensker Petter Andersson afsluttede et flot forår ved at bringe midtjyderne foran med 1-0 efter godt en halv times spil efter oplæg fra Danny Olsen. Men AGF viste i anden halvleg, at forårets svage formstime ikke er lig det potentiale, holdet trods alt rummer. Først Davit Skhirtladze og siden Anders Kure bragte AGF på vinderkurs. Sylvester Igboun blev manden med FCM-målet til 2-2, inden Frank Kristensen afgjorde det.

Efter en sæson reddet af profiler som Mads Albæk, Kristian Bak og Petter Andersson går FCM en ny sæson i møde, hvor unge talenter skal slå til for at redde både økonomi og status i den bedste række. AGF står mere med røde ører efter en sæson, hvor træner Peter Sørensens tropper lå godt til i vinterpausen, mens et forsøg på generationsskifte endte med at være medvirkende til en voldsom deroute.

I Aalborg var der europæisk fodbold og fjerdepladsen at kæmpe om for hjemmeholdet AaB. En af sæsonens helt store profiler angriberen Nicklas Helenius var skarp efter blot to minutters spil af kampen mod bronzevinderne fra Randers FC, der kun havde æren at spille for. Helenius bragte Kent Nielsens hjemmehold foran efter blot to minutter af det, der samtidig var Lynge Jakobsens sidste kamp i jobbet som sportsdirektør for AaB.

Men den tidligere AaB'er Ronnie Schwartz ville også være med til at fejre med sin udligning efter godt en times spil. Værre blev det kort efter, da et selvmål af AaBs stærke centerforsvarer Lasse Nielsen var med til at ødelægge mulighederne for en placering blandt de fire bedste. Men et mål af Rasmus Thelander i sidste minut var akkurat nok til at sikre Europa League-kampe i Aalborg efter sommerferien.

FC Nordsjællands sølvmedaljevindere søgte oprejsning med en 1-0-sejr hjemme over Esbjerg efter et uklædeligt 0-4-nederlag til Brøndby i andensidste spillerunde, mens forårets helt indlysende jubelhistorie fra Esbjerg tog afsked med træner Jess Thorup, der fortsætter som U21-landstræner efter denne sæson, mens nuværende Lyngby-træner Niels Frederiksen overtager en spændende samling af vestjydske talenter, der har formået at spille nærmest over evne i sikringen af en fjerdeplads og Europa League-fodbold til de blå- og hvidstribede jyder.

Mestrene fra FC København er gledet lidt ud af hyldestbilledet i de seneste kampe, hvor titlen har været sikret, og træner Ariel Jacobs spillere har skruet betragteligt ned for intensiteten. Men sæsonen står alligevel tilbage som endnu en magtdemonstration fra Danmarks førende klub. Superliga-topscorer Andreas Cornelius og Nicolai Jørgensen står tilbage som to af ligaens absolut største åbenbaringer i både den hjemlige liga og på landsholdet.

Men samtidig afslørede sæsonen, at flere profiler har haft svært ved at finde den form, der gav point mod Barcelona i Champions League tidligere. I sæsonafslutningen mod Sønderjyske var der alligevel dækket op i Parken med guldfarvede linjer på banen.

Her så hjemmeholdet langt ind i første halvleg ud til at fortsætte en stime med fire kampe uden scoringer. Men det lavede et af hjemmeholdets håb for fremtiden om på. Den belgiske angriber Igor Vetokele bragte mestrene foran på et smukt mål efter at have fået chancen fra start i stedet for karantæneramte Andreas Cornelius.

FCKs forår sluttede med nedadgående pil, da Niels Lodberg udlignede i Parken, mens Claudemir cementerede en ufokuseret sæson, da den dygtige boldspiller så rødt og gjorde det yderligere svært for sine holdkammerater at imponere.

I Odense var der ikke andet end ære på spil for både Odense og Silkeborg. Men begge hold burde dog have rigeligt med hunger efter en sæson med meget lidt på æreskontoen. Den blev svær at finde i en 3-3-kamp skæmmet af to hold med forsvarsspil langt under niveau.

Silkeborgs nedrykkere nåede aldrig at rejse sig efter en forfærdelig sæsonåbning under nu fyrede Keld Bordinggaard, mens OB har blødt mest af alle i foråret og leverede klubbens dårligste forår i Superligaens historie. Cheftræner Troels Bech slipper ikke for mislyde, efter at han har forvaltet medaljedrømme og belønnet dem med en tangering af klubbens værste pointhøst i et Superliga-forår.

OBs Darko Bodul bragte fynboerne på sejrskurs mod det eneste hold, det ikke har tabt til i indeværende sæson. I anden halvleg udlignede Silkeborg-angriberen Marvin Pourié på et straffespark. Et selvmål af Ari Mohr Jonsson efter glimrende detaljer af Darko Bodul sikrede dog OB føringen, inden Morten Skoubo igen bragte OB på 3-2, da et selvmål af Anders Møller Christensen havde bragt Silkeborg tilbage i kampen. Silkeborgs Christian Holst udstillede igen en svag, svag sæson af Anders Møller Christensen, da han uhindret scorede til 3-3. OB ender dermed på Superligaens tiendeplads.

 

 

Dagens Gossip