Brosbøl finder venner i kamp mod kemikalier

Skrevet af admin

28/10/2014

Dagens topnyheder

Det går for langsomt og er i det hele taget ikke godt nok.

Mens EU og medlemslandene fedter med at håndhæve de allerede vedtagne regler mod kemikalier og hormonforstyrrende stoffer i legetøj, tøj og andre produkter, lurepasser og modarbejder industrien reglerne. Og der kommer nyt til, som man ikke ved nok om.

Sådan lyder essensen af det budskab, miljøminister Kirsten Brosbøl (S) og seks af hendes EU-kolleger plus Norge har klar til den nye EU-kommission, der har første arbejdsdag på mandag.

Brosbøl har i forbindelse med et EU miljøministermøde tirsdag i Luxembourg fået landenes tilsagn om, at de vil skrive under på brevet med en opsang på forhånd til de nye EU-kommissærer for miljø og industri.

- Det er jo ikke fordi Junckers arbejdsprogram har haft miljø og forbrugerbeskyttelse øverst på prioriteringslisten. Så det er en venlig henvendelse om, at vi synes, det her er for vigtigt, til at man kan fortsætte i det nuværende tempo, siger Brosbøl med henvisning til kommende kommissionsformand Jean-Claude Juncker.

Brevet indeholder fem konkrete opfordringer til den nye kommission.

Det handler blandt andet om at holde virksomheder mere fast på deres oplysningspligt om kemikalier, at alle kendte farlige stoffer senest i 2020 skal være registreret med henblik på udfasning, og at der også skal laves en plan for udfasning af hormonforstyrrende stoffer.

Desuden vil ministrene have kommissionen til at sikre, at man får ordentlig viden om mulige farer ved materialer fremstillet ved hjælp af nanoteknologi. Ligesom EU skal lave regler for importerede varer, der indeholder skadelige kemikalier.

- Det er klart, at der på kemikalieområdet er en stærk europæisk lobby. Der er stærke kræfter, der modarbejder det her. Så det er vigtigt, at vi kan sikre de europæiske forbrugere et højt beskyttelsesniveau mod de her kemikalier.

- Der er grund til, at man træder lidt mere på speederen, siger Brosbøl og henviser til mulige skadevirkninger som nedsat fertilitet og for tidlig pubertet.

De øvrige lande, der skriver under på brevet, er Østrig, Belgien, Frankrig, Holland, Tyskland, Sverige og Norge.

/ritzau/