Brud på navneforbud udløser bøde til Lars Hedegaard

Skrevet af admin

04/03/2016

Dagens topnyheder

Lars Hedegaard straffes med en bøde på 10.000 kroner for at offentliggøre navnet på den mand, der sigtes for at have forsøgt at skyde og dræbe den omstridte debattør.

Retten på Frederiksberg afviser således at frifinde 73-årige Hedegaard efter reglerne om nødret.

Under retssagen har den nu dømte forklaret, at udbredelsen af navnet på den formodede attentatmand er sket i nødværge. BH, som den mistænkte kaldes, er nemlig stadig på fri fod. Og så længe det forholder sig sådan, er Lars Hedegaard ikke tryg.

- Jeg har grebet til den selvforsvarshandling at gøre attentatmandens navn så kendt som muligt ud fra den betragtning, at det øger chancen for, at han bliver pågrebet, lød det under retssagen fra Hedegaard.

Den præmis anerkender retten ikke. I dommen afviser man, at det har været nødvendigt at overtræde navneforbuddet for at afværge en trussel.

En frifindelse af Hedegaard ville desuden kunne bringe formålet med navneforbuddet i fare, hævdes det.

Hedegaards offentliggørelse af BH's navn er sket i to artikler på en svensk netavis, i bogen "Attentatet" og på Facebook.

Ved drabsforsøget i februar 2013 affyrede en mand forklædt som postbud en pistol mod debattøren. Siden da har Hedegaard set sig over skulderen. Han er under PET's beskyttelse.

Sagens anden hovedperson sad i en periode fængslet i Tyrkiet, men her slap myndighederne ham fri. Det betød, at Danmarks anmodning om udlevering ikke blev efterkommet. Manden er derfor efterlyst internationalt.

Under retssagen påpegede både Hedegaard og hans advokat det paradoksale i, at også politiet ønsker navnet på BH offentliggjort.

Alene tilbage står derfor hensynet til den krænkelse, som BH og hans pårørende kan blive udsat for ved offentlig eksponering.

Også en stribe andre personer risikerer en dom for at bryde det navneforbud, der siden april 2014 har beskyttet BH.

Blandt andet forlaget People's Press, der har udgivet "Attentatet", er blandt de sigtede. Også præsten Kathrine Lilleør risikerer en bøde, da hun i en anmeldelse af "Attentatet" i Berlingske gengav navnet på BH.

/ritzau/