Brug og smid væk kultur skal være fortid i EU

Det skal være slut med at tænke affald som et problem. Fremover skal affald genanvendes og udnyttes, så det gavner den europæiske økonomi.

Sådan lyder en del af indholdet i en ny forslagspakke om "cirkulær økonomi" i EU, som kommissionen fremlagde onsdag, og som får rosende ord med fra miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

- Jeg ser frem til, at vi med denne pakke kan gøre det lettere for virksomheder at arbejde med genanvendelige materialer.

- Sådanne materialer skal ses som en vare, som virksomhederne kan sælge på markedet frem for et affaldsproblem, man betaler for at slippe af med, siger hun i en pressemeddelelse.

Konkret foreslår kommissionen, at der kommer krav til, hvor meget affald EU-landene skal genanvende. Her ønsker kommissionen, at vi i 2030 skal genanvende 65 procent af vores husholdningsaffald.

Et mål man ser som et skridt i den rigtige retning hos Dansk Affaldsforening, selv om man gerne havde set endnu skrappere krav for industri og erhverv.

- Hvis man gerne vil have gang i ressourceudnyttelsen, så er det vigtigt, at man har ressourcer at arbejde med, så de ikke ender på lossepladsen, men kommer ud og cirkulerer, siger Jacob Hartvig Simonsen, direktør i Dansk Affaldsforening.

I Dansk Industri synes man dog ikke, at flere regulativer er vejen frem. Men organisationen ser alligevel cirkulær-økonomi som en gevinst, der kan komme dansk økonomi til gode, selv om pakken i udgangspunkt handler om EU-mål langt ude i fremtiden.

- Noget af det vi lægger meget vægt på i pakken, det er, at vi får skabt gode rammer, som gør, at virksomheder kan udvikle nye produkter og forretningsmodeller.

- Et eksempel er deleøkonomi som Airbnb, men det kan også være virksomheder, som begynder at sælge lys frem for pære og armaturer, siger Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef i Dansk Industri.

Foruden genanvendelsesprocenten på 65 procent, foreslår kommissionen også 17-24 procents mindre materialeforbrug i produktionen inden 2030.

/ritzau/

Dagens Gossip