Brug og smid væk kultur skal være fortid i EU

Skrevet af admin

02/12/2015

Dagens topnyheder

Det skal være slut med at tænke affald som et problem. Fremover skal affald genanvendes og udnyttes, så det gavner den europæiske økonomi.

Sådan lyder en del af indholdet i en ny forslagspakke om "cirkulær økonomi" i EU, som kommissionen fremlagde onsdag, og som får rosende ord med fra miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

- Jeg ser frem til, at vi med denne pakke kan gøre det lettere for virksomheder at arbejde med genanvendelige materialer.

- Sådanne materialer skal ses som en vare, som virksomhederne kan sælge på markedet frem for et affaldsproblem, man betaler for at slippe af med, siger hun i en pressemeddelelse.

Konkret foreslår kommissionen, at der kommer krav til, hvor meget affald EU-landene skal genanvende. Her ønsker kommissionen, at vi i 2030 skal genanvende 65 procent af vores husholdningsaffald.

Et mål man ser som et skridt i den rigtige retning hos Dansk Affaldsforening, selv om man gerne havde set endnu skrappere krav for industri og erhverv.

- Hvis man gerne vil have gang i ressourceudnyttelsen, så er det vigtigt, at man har ressourcer at arbejde med, så de ikke ender på lossepladsen, men kommer ud og cirkulerer, siger Jacob Hartvig Simonsen, direktør i Dansk Affaldsforening.

I Dansk Industri synes man dog ikke, at flere regulativer er vejen frem. Men organisationen ser alligevel cirkulær-økonomi som en gevinst, der kan komme dansk økonomi til gode, selv om pakken i udgangspunkt handler om EU-mål langt ude i fremtiden.

- Noget af det vi lægger meget vægt på i pakken, det er, at vi får skabt gode rammer, som gør, at virksomheder kan udvikle nye produkter og forretningsmodeller.

- Et eksempel er deleøkonomi som Airbnb, men det kan også være virksomheder, som begynder at sælge lys frem for pære og armaturer, siger Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef i Dansk Industri.

Foruden genanvendelsesprocenten på 65 procent, foreslår kommissionen også 17-24 procents mindre materialeforbrug i produktionen inden 2030.

/ritzau/