BT klapper i om centralt punkt i skattesagen

BT vil ikke afsløre, hvornår de fik kendskab til Skat Københavns afgørelse i Helle Thorning-Schmidt og Stephen Kinnocks skattesag.

- Det kan være med til at indkredse, hvem der er kildegrundlaget. Det mener jeg ikke, man har pligt til at svare på, siger BT's advokat, Søren Juul, til Skattesagskommissionen tirsdag.

Spørgsmålet er interessant, fordi BT skrev om Skats fortrolige afgørelse i Thorning-parrets skattesag en uge før folketingsvalget i september 2011.

Indtil videre er det uvist, om historien bevidst blev bragt en uge før valget for at skade Helle Thorning-Schmidts chancer for at blive statsminister.

Tirsdagens afhøringer er særlige, fordi BT var det første medie, der skrev om sagen og reelt ved, hvem der lækkede den fortrolige afgørelse.

Det er BT's chefredaktør, Olav Skaaning Andersen, journalist Thomas Nørmark Krog, nyhedschef Simon Andersen og avisens tidligere chefredaktør Peter Brüchmann, der skal give deres version af op og ned i den omfattende sag.

Skattesagskommissionens formand, landsdommer Lars E. Andersen, indledte dagens møde med at slå fast, at de fire BT-medarbejdere betragtes som udenforstående vidner og modsat andre vidner ikke har ret til en bisidder.

Dermed har de pligt til at svare på kommissionens spørgsmål og pligt til at svare sandt.

BT har dog gennem længere tid meldt klart ud, at man af hensyn til kildebeskyttelsen ikke vil fortælle, hvem der lækkede nuværende statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) fortrolige skatteoplysninger til avisen.

Men kommissionsformanden understregede tirsdag formiddag, at det er op til Skattesagskommissionen at afgøre, om journalist Thomas Nørmark Krog og de andre vidner fra BT skal udtale sig om deres kildegrundlag.

Kommissionen accepterer dog foreløbig den tavse linje fra BT, men vil senere tage stilling til, om BT alligevel skal svare på, hvornår de fik kendskab til afgørelsen i sagen.

 

Dagens Gossip