Budgetkrise i USA: Toårig plan er klar til godkendelse

Budgetforhandlere i den amerikanske kongres er blevet enige om en toårig budgetaftale, der skal redde det amerikanske statsapparat fra en nedlukning.

- Jeg er glad for, at vi undgår at hæve skatterne, holder os inden for budgetloftet og derudover nedbringer underskuddet, siger senator Rob Portman, der er medlem af et større budgetpanel i Kongressen.

Formanden for budgetkomitéen i Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, siger, at det er "et skridt i den rigtige retning". Og han satser på, at aftalen bliver godkendt i Repræsentanternes Hus, lyder det.

Budgetplanen skal nu til afstemning i Kongressens to kamre - Senatet og Repræsentanternes Hus. Hvis planen vedtages, undgår det amerikanske statsapparat at lukke ned 15. januar, hvor der er deadline for en ny budgetaftale.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, er også positiv over for planen, som han kalder "et godt første skridt" til at få løst budgetkrisen i USA.

I oktober blev Demokraterne og Republikanerne i sidste øjeblik enige om en midlertidig budgetaftale, der sikrede, at verdens største økonomi undgik betalingsstandsning.

Aftalen blev landet efter en kaotisk periode på Capitol Hill i Washington, hvor USA's statsapparat lukkede midlertidigt ned i over to uger, og kun cirka 24 timer før, at USA's gæld ramte det loft, der er fastsat ved lov.

Men der var kun tale om en kortsigtet plan.

Den midlertidige finanslov holder nemlig kun USA's føderale statsapparat kørende til 15. januar, og den tværpolitiske aftale hæver samtidig gældsloftet og dækker USA's lånebehov frem til 7. februar.

Efter aftalen blev forhandlet på plads i oktober, blev der nedsat et panel på tværs af Kongressens to kamre, der skulle finde idéer til mere langsigtede løsninger på den amerikanske stats kroniske ubalance mellem indtægter og udgifter.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip