Budkamp om Blackberry optrappes

Budkampen om den pressede, canadiske mobilproducent Blackberry optrappes, efter at det er kommet frem, at de to grundlæggere har købt aktier op og overveje at overtage hele butikken.

Mike Lazaridis og Douglas Fregin ejer nu otte procent af selskabet og har hyret Goldman Sachs og Centerview Partners som rådgivere, fremgår det af en børsmeddelelse. Med udgangen af 2012 ejede Mike Lazaridis 5,7 procent af selskabet. De blev i begyndelsen af 2012 skubbet ud som både topchefer og bestyrelsesmedlemmer for at overlade posten til tyskfødte Thorsten Heins, som i dag er Blackberrys topchef og sammen med den tidligere Sony Ericsson-topchef og nuværende Vestas-bestyrelsesformand Bert Nordberg står i spidsen for salget af Blackberry, som er hårdt presset økonomisk.

Dårligt mobilsalg og massefyring

Blackberry satte for en måned siden sig selv til salg i erkendelse af, at det ikke er lykkedes at få ordentligt fat på mobilmarkedet efter lanceringen i januar i år af toptelefonen Z10. Nu er efterfølgeren, Z30, netop blevet lanceret.

Blackberry var tidligere erhvervslivets foretrukne mobiltelefon, fordi telefonerne havde fuldt, fysisk tastatur, og fordi al kommunikation kørte på Blackberrys eget, sikrede net. Som mange andre blev Blackberry imidlertid overhalet indenom, da Apples første iPhone startede smartphonebølgen. I dag er Blackberry en skygge af sig selv, mens omkring 80 procent af alle leverede smartphonetelefoner kommer med Googles mobilstyresystem Android og omkring 13 procent med Apples iOS. Selv Windows Phone fra Microsoft har nu overhalet Blackberry på verdensplan.

Blackberry meddelte derfor forleden, at 40 procent af de ansatte skal fyres i et forsøg på at bringe omkostningerne ned. Det seneste kvartalsregnskab gav et underskud på omkring en milliard dollars.

I endnu et forsøg på at forbedre økonomien vil Blackberry sælge ejendomme for 122 millioner dollars - samme taktik, som finske Nokia har brugt.

Giganter spøger i kulissen

Mike Lazaridis og Douglas Fregin grundlagde sammen selskabet, som dengang hed Research In Motion (RIM), i 1985, og de oprettede tidligere i år et investeringsselskab, Quantum Valley Investment.

Blackberry har allerede et købstilbud liggende fra sin største aktionær, Fairfax Financial Holdings, som har budt 4,7 milliarder dollars. Fairfax ejer 10 procent af Blackberry.

Derudover er Blackberry ifølge nyhedsbureauet Reuters i forhandlinger med andre teknologigiganter som amerikanske Cisco, der leverer netværksudstyr, internetgiganten Google og den tyske erhvervssoftwaregigant SAP, som alle skal være interesseret i enten en fuld eller delvis overtagelse.

Udlændinge skal godkendes

Både stifterne og Fairfax ventes at kunne skaffe økonomisk rygdækning fra canadiske pensions- og investeringsfonde og vil stå bedre ved en eventuel overtagelse. For Canada har særlige love, som foreskriver, at myndighederne skal sige god for eventuelle udenlandske købere - et forsøg på at beskytte nationale interesser, og fordi Blackberrys kommunikationsnet hver dag håndterer millioner af fortrolige beskeder fra virksomheder og myndigheder.

Ifølge børsmeddelelsen vil Mike Lazaridis ved en fremtidig overtagelse træde ind som bestyrelsesformand, mens Douglas Fregin vil udpege en direktør. Gennem hele makkerskabet har Lazaridis været den fremtrædende, mens Douglas Fregin hele tiden har spillet en mindre rolle og forlod Blackberry for mange år siden.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip