Buffet scorer milliarder på krise-investeringer

»Vær frygtsom når andre er grådige og vær grådig når andre er frygtsomme.«

Sådan lyder ét af milliardæren Warren Buffets yndlings-mantra. Og det er en leveregel, der i den grad har givet pote for rigmanden selv.

Da finanskrisen satte ind for fem år siden stod Warren Buffett klar med kapitalindsprøjtninger til nogle af de allerstørste amerikanske virksomheder, der ikke kunne få lån andre steder.

Nu viser en opgørelse foretaget af avisen »The Wall Street Journal«, at han indtil videre har tjent næsten 10 milliarder dollar på kriseinvesteringerne.

Chokolade-investering var bedste forretning

Den indtil videre mest givtige investering for Warren Buffetts konglomerat Berkshire Hathaway i løbet af de seneste fem år er chokoladeproducenten, Mars - der netop har tilbagebetalt de 4,4 milliarder som koncernen lånte af Buffett tilbage i 2008 til at finansiere købet af datterselskabet Wrigley.

Det lån alene forventes ifølge Wall Street Journal alene at give en nettoindtægt på 680 millioner dollar. Samlet investerede Buffet 6,5 milliarder dollar i Mars i oktober 2008, og de foreløbige indtægter på udbyttebetalinger og præmier beløber sig ifølge avisen nu til 3,8 milliarder dollar. Det svarer til et afkast på 57 procent.

I alt har Berkshire Hathaway investeret 25,20 milliarder dollar i Goldman Sachs, Bank of America, Generel Electric, Dow Chemical og Swiss Re siden 2008, hvilket indtil videre har givet indtægter for 9,95 milliarder dollar - svarende til et afkast på 39 procent.

Buffet: Alle kan gøre som mig

Warren Buffett mener dog ikke, at han har haft bedre forudsætninger for at lave givtige investeringer end alle mulige andre.

»I forhold til simpel profit kan en gennemsnitlig investor have klaret sig ligeså godt på aktiemarkedet, hvis de har købt i løbet af panikperioden,« sagde han i et interview i søndags.

Det er dog en sandhed med modifikationer. Warren Buffett er efterhånden så magtfuld, at alene nyheden om, at han satser på et selskab ofte skaber et stemningsskift omkring virksomheden og sender aktiekursen i vejret. Derudover har han forhandlet sig frem til nogle særdeles vilkår på sine kriselån til landet største virksomheder

Statens afkast er langt lavere

Buffett har dog fået langt bedre afkast på sine investeringer i forhold til en anden magtfuld investor, nemlig den amerikanske stat, der via sit program til hjælp af store trængte virksomheder under krisen investerede 420 milliarder dollar.

Staten havde en række særlige investorfordele, men har indtil videre kun fået et afkast på 50 milliarder - svarende til 12 procent - oplyser Finansministeriet ifølge Wall Street Journal.

Med de heftige afkast er det måske ikke så overraskende, at Warren Buffett i øjeblikket leder med lys og lygte efter de næste gode investeringer.

Til amerikanske medier oplyser rigmanden, at han vil fortsætte med at føje flere aktier til sit nuværende portefølje, der har en markedsværdi på over 100 milliarder dollar, fordi:

»Det er stadig bedre at have aktier end kontanter,« siger han.

Warren Buffett har dog flere gange offentligt beklaget sig over, at det er blevet svære at finde store opkøbsmuligheder. Det seneste han har sat kløerne i er jernbaneselskabet BNSF Railway, som han købte for 26 milliarder dollar i 2010.

Dagens Gossip