Bulgarien lukker luftrum for russiske Syrien-flyvninger

Nato-landet Bulgarien har nægtet Rusland at benytte landets luftrum til forsyninger til Syrien på grund af alvorlig tvivl om, hvad flyene har i lasten, siger talskvinden for landets udenrigsministerium, Betina Zhoteva.

Det sker på et tidspunkt, hvor USA har sat meget ind på at forsøge at stoppe Ruslands fortsatte militære støtte til styret i Syrien med præsident Bashar al-Assad i spidsen.

Det kom mandag frem, at USA har anmodet Grækenland om at nægte russiske fly at benytte græsk luftrum til leverancer i Syrien.

I den bulgarske hovedstad, Sofia, siger udenrigsministeriets talskvinde, at de russiske fly antageligt havde humanitær hjælp om bord.

- Men vi har grund til at tro, at den erklærede last ikke var den rigtige, siger hun og henviser til pålidelige efterretninger.

Zhoteva siger, at beslutningen blev truffet i sidste uge, men hun angiver ikke, hvor mange fly det drejer sig om.

- Beslutningen er truffet uafhængigt - uden pres fra Nato-partnere, siger hun.

Vladimir Djabarov, der er medlem af Ruslands udenrigspolitiske råd, siger, at bulgarerne handler efter pres fra USA.

- Den kendsgerning, at bulgarerne er de første, som reagerer på anmodningen fra Washington, er noget, som de må have på deres samvittighed, siger Vladimir Djabarov, som næstformand i rådet.

Han siger til det statslige nyhedsbureau Tass, at Rusland kun sender "humanitær last" til Syrien.

- Det er ikke profitabelt at transportere våben med fly, siger Djabarov, som også afviser, at det græske luftrum har betydning for russerne.

- De fleste flyvninger til Syrien går via Kaukasus og Iran, siger han.

Washington frygter, at Moskva kan være ved at øge dets militære støtte til Assad-regimet i Damaskus.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip