Bulgarsk parlamentsvalg i skyggen af skandaler

Det skulle egentlig først have været afholdt i juli, men blev fremrykket af landets præsident, Rosen Plevneliev, da premierministeren valgte af opløse sin regering i februar. Europarådet har sendt omkring 20 parlamentarikere til landet som valgobservatører, herunder EU-ordfører Nikolaj Villumsen (Ø).

»Det er helt afgørende, at vi giver en hjælpende hånd til at sikre, at vi får frie og retfærdige valg i Europa. Bulgarien er desværre et af de lande, der har »lidt ondt i menneskerettighederne«, og derfor vil jeg gerne være med til at skubbe i den rigtige retning,« siger Nikolaj Villumsen, der sammen med den øvrige EU-delegation er inviteret af Bulgarien for at komme med anbefalinger til, hvad der kan gøres bedre i forbindelse med afholdelsen af valget.

Det fremrykkede parlamentsvalg skyldes, at premierminister Boiko Borisov opløste sin regering i februar på grund af landsdækkende og voldelige demonstrationer mod nye, høje energipriser. Mindst 25 personer blev såret under sammenstød med politiet under urolighederne, og i sin fratrædelsestale sagde Borisov, at »han ikke ville deltage i en regering, under hvilken politiet tæver folk«.

Borisov, der er tidligere borgmester i hovedstaden Sofia, blev premierminister i 2009, hvor hans centrumhøjreparti, GERB, vandt valget. Siden er beskyldninger om korruption mod ham og hans regering vokset, ligesom den tiltagende økonomiske krise er blevet forværret.

Ifølge Nikolaj Villumsen er Bulgarien i øjeblikket et land i stor politisk og økonomisk krise, hvor befolkningen har mistet tilliden til systemet på grund af korruptionssager og en generelt meget lav levestandard.

»Parlamentsvalget er måske det sværeste, som landet nogensinde har haft, fordi den politiske og sociale frustration i befolkningen er så stor. Personligt håber jeg, at politikerne vil leve op til de forventninger, som befolkningen har, men man må nok også erkende, at der er mange ting, der peger i den forkerte retning,« siger han og henviser til flere skandalesager, hvor højtstående politikere er involveret.

Umiddelbart efter opløsningen af regeringen opfordrede Europarådet Bulgarien til at dæmpe folkets frygt for stemmekøb og magtmisbrug samt til at arbejde for større pressefrihed.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip