Bunker af miljøregler koster job

Miljøreglerne herhjemme er så komplekse, at danske virksomheder mister lukrative ordrer, mens de venter på godkendelser fra myndighederne.

Sådan lyder kritikken fra organisationen Landbrug & Fødevarer, som har fået nok af de komplicerede regler.

- Lovgivningen er en lag på lag på lag-lovgivning, hvor en række EU-direktiver er blevet implementeret oven på national lovgivning. Og nu er det blevet en ret uigennemskuelig jungle, siger direktør i Landbrug & Fødevarer, Flemming Nør-Pedersen, til Børsen.

I fødevareindustrien sætter miljøreglerne for eksempel begrænsninger på, hvor meget kød en virksomhed må håndtere i døgnet. Og det kræver en ny godkendelse fra myndighederne, hvis fabrikken vil køre mere kød gennem maskineriet per dag.

Behandlingstiden for disse godkendelser er ofte så langsommelige, at ordrer flyver videre til virksomheder uden for Danmarks grænser - og med ordrerne forsvinder også arbejdspladser, lyder kritikken.

Landbrug & Fødevarer har regnet sig frem til, at den gennemsnitlige forsinkelse i miljøgodkendelserne på seks måneder koster omkring 1300 job.

Sagsbehandlingen ligger hos kommunerne, men her er man ikke altid gearet til at kunne håndtere godkendelserne, skriver Børsen.

Landbrug & Fødevarer har derfor en klar opsang til regeringen: Få ryddet ud i lovjunglen.

Miljøminister Ida Auken (SF) er klar over problemet, og vil nu gøre hovedrent i reglerne.

- Faktisk er vi allerede nu klar til at tage fat på arbejdet med et tiltag, der skal forenkle sagsbehandlingstiden for en stor del af de virksomheder, som i dag skal have en miljøgodkendelse.

- Vi vil sikre bedre overensstemmelse mellem miljøgodkendelserne, planlægningsreglerne og VVM-reglerne (vurdering af virkninger på miljøet, red.), siger hun til Børsen.

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip