Bupl: Retskravet til ældre er nødvendige

Skrevet af admin

26/11/2013

Dagens topnyheder

Pædagogernes fagforening, Bupl, forstår godt, at Enhedslisten i finanslovforhandlingerne stålsat kræver, at de ældre får ret til et bad to gange om ugen.

I 2012 lavede regeringen en finanslovaftale, som gav kommunerne 500 millioner kroner om året til "bedre normeringer", blandt andet flere pædagoger per barn i daginstitutionerne.

Men kun godt halvdelen af pengene er ifølge Bupl blevet brugt på det.

- Jeg kan godt forstå, at Enhedslisten holder fast på det her, for det har været enormt svært at sikre, at de penge rent faktisk nåede ud i daginstitutionerne, siger formanden for Bupl, Henning Pedersen.

Han mener, at det lyder fint med det kommunale selvstyre, og at man i det lokale ved, hvordan pengene bedst bruges.

- Vores erfaring er bare, at vi ved, at nogle kommuner slet ikke bruger pengene på det, der var aftalt med regeringen.

- Det skal jo være noget, der bliver omsat til virkelighed. Det er ikke nok med hensigter, siger han.

To år i træk har Bupl undersøgt, hvordan kommunerne har brugt deres andel af de 500 millioner kroner. De viser, at kun halvdelen er blevet brugt til bedre normeringer eller et kvalitetsløft.

- Nogle steder bliver der ikke brugt en krone ude i daginstitutionsområdet, siger han.

Henning Pedersen fortæller, at selvom der blev lavet en aftale i kommuneøkonomiaftalen, så var der kommuner, som alligevel valgte at prioritere pengene anderledes, og derfor er et retskrav nødvendigt.

Hos Kommunernes Landsforening (KL) er man dog uenig i Bupls konklusioner. Ifølge en undersøgelse blandt samtlige kommuner er de 500 millioner kroner fra finanslovaftalen fra 2012 nemlig blevet brugt. Og mere til.

- Kommunernes tilbagemeldinger viser, at dagtilbudsområdet er blevet løftet med de 525 millioner kroner, som blev afsat med finansloven, siger KL-formand Erik Nielsen (S).

- Tilbagemeldingerne viser, at kommunerne har løst opgaven til fulde. Rigtig mange kommuner har løftet normeringen, men det giver jo ikke mening at løfte normeringerne, hvis man i forvejen har en meget høj normering.

- Der har man så sat ind med andre tiltag for at forbedre kvaliteten, siger han.

/ritzau/