Bupl: Retskravet til ældre er nødvendige

Pædagogernes fagforening, Bupl, forstår godt, at Enhedslisten i finanslovforhandlingerne stålsat kræver, at de ældre får ret til et bad to gange om ugen.

I 2012 lavede regeringen en finanslovaftale, som gav kommunerne 500 millioner kroner om året til "bedre normeringer", blandt andet flere pædagoger per barn i daginstitutionerne.

Men kun godt halvdelen af pengene er ifølge Bupl blevet brugt på det.

- Jeg kan godt forstå, at Enhedslisten holder fast på det her, for det har været enormt svært at sikre, at de penge rent faktisk nåede ud i daginstitutionerne, siger formanden for Bupl, Henning Pedersen.

Han mener, at det lyder fint med det kommunale selvstyre, og at man i det lokale ved, hvordan pengene bedst bruges.

- Vores erfaring er bare, at vi ved, at nogle kommuner slet ikke bruger pengene på det, der var aftalt med regeringen.

- Det skal jo være noget, der bliver omsat til virkelighed. Det er ikke nok med hensigter, siger han.

To år i træk har Bupl undersøgt, hvordan kommunerne har brugt deres andel af de 500 millioner kroner. De viser, at kun halvdelen er blevet brugt til bedre normeringer eller et kvalitetsløft.

- Nogle steder bliver der ikke brugt en krone ude i daginstitutionsområdet, siger han.

Henning Pedersen fortæller, at selvom der blev lavet en aftale i kommuneøkonomiaftalen, så var der kommuner, som alligevel valgte at prioritere pengene anderledes, og derfor er et retskrav nødvendigt.

Hos Kommunernes Landsforening (KL) er man dog uenig i Bupls konklusioner. Ifølge en undersøgelse blandt samtlige kommuner er de 500 millioner kroner fra finanslovaftalen fra 2012 nemlig blevet brugt. Og mere til.

- Kommunernes tilbagemeldinger viser, at dagtilbudsområdet er blevet løftet med de 525 millioner kroner, som blev afsat med finansloven, siger KL-formand Erik Nielsen (S).

- Tilbagemeldingerne viser, at kommunerne har løst opgaven til fulde. Rigtig mange kommuner har løftet normeringen, men det giver jo ikke mening at løfte normeringerne, hvis man i forvejen har en meget høj normering.

- Der har man så sat ind med andre tiltag for at forbedre kvaliteten, siger han.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip