Burundi: Præsident ligner sejrherre i omstridt valg

Et flertal af de 3,8 millioner stemmeberettigede indbyggere i Burundi ventes tirsdag at genvælge Pierre Nkunrunziza til en tredje periode som præsident på trods af international fordømmelse og en optakt præget af uro og voldshandlinger.

Mandag aften berettede vidner om mindst tre eksplosioner og flere skudvekslinger i hovedstaden Bujumbura, der har været centrum for de månedlange protester, som har udskudt præsidentvalget i landet flere gange.

Kritikere siger, at præsident Nkunrunzizas forsøg på at blive genvalgt er stik imod det centralafrikanske lands forfatning, der kun tillader en præsident at sidde i to embedsperioder.

Men landets forfatningsdomstol slog i begyndelsen af maj fast, at præsidenten gerne må stille op til en tredje periode, da han i sin første periode ikke blev valgt af folket, men af et midlertidigt parlament, som blev indsat i 2005 som en del af afslutningen på en 13 år lang borgerkrig i landet.

Og skulle præsident Nkunrunzizas som ventet vinde tirsdagens valg, vil han blot - siger kritikerne - komme til at lede en dybt splittet nation.

- Udadtil ligner det et pluralistisk valg, men i realiteten er det et valg med kun én kandidat, og burundierne kender udfaldet på forhånd, siger Thierry Vircoulon fra tænketanken International Crisis Group, der mener, at alle forudsætninger for en ny borgerkrig i landet er til stede.

Med en opposition, der i stor udstrækning boykotter valget og kalder det for svindel og humbug, synes det at være givet, at den 51-årige præsident - en tidligere oprører, genfødt kristen og fodboldfanatiker - bliver genvalgt.

Mindst 100 mennesker har siden april mistet livet i voldelige protester, der har fået op mod 150.000 burundiere til at forlade deres land, der i begyndelsen af nullerne var plaget af etniske konflikter og en voldelig borgerkrig, der efterlod omkring 300.000 mennesker døde.

Internationale iagttagere frygter, at konflikten i Burundi kan brede sig til flere af nabolandene omkring de store centralafrikanske søer.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip