Busser er i gang med at evakuere syriske oprørsby

Skrevet af admin

28/12/2015

Mest læste i dag

En usædvanlig evakuering, der berører tre byer i Syrien, er i gang med hjælp fra FN og Røde Kors.

Mandag morgen er ambulancer og busser ankommet til den syriske grænseby Zadabadi og to mindre byer i provinsen Idlib.

Flere hundrede oprørere og civile, blandt dem en del sårede, skal evakueres til Tyrkiet og Libanon. Det er aftalt mellem krigens parter med FN som mægler.

Oprørerne, der har været fanget i Zadabadi nær grænsen til Libanon, skal sikres fri passage til nabolandets hovedstad, Beirut. Herfra sendes de til Tyrkiet, der er deres endemål. Det sker med hjælp fra Internationalt Røde Kors.

På samme vis sendes cirka 300 familier fra to belejrede shiamuslimske byer i den nordvestlige provins Idlib i kolonner til den tyrkiske grænse, hvorfra de flyves til Beirut.

Hjælpearbejdere og ambulanceførere hjalp med til at bære adskillige unge mænd i kørestole ind i ambulancer på den centrale plads i Zadabadi, fortæller et øjenvidne.

Store dele af byen er ødelagt, efter at den syriske hær og dens allierede i den libanesiske Hizbollah-milits i juli iværksatte en offensiv mod oprørerne.

De shiamuslimske syrere i de to byer i Idlib befinder sig i et område, som er under sunnimuslimske oprøreres kontrol.

Syriske hjælpearbejdere oplyser, at 350 lokale oprørere og civile er ved at blive fragtet over grænsen til Tyrkiet i busser.

FN og udenlandske regeringer har forsøgt at få aftalt lokale våbenhviler og en garanti om fri passage som et skridt i retning af at få afsluttet den fem år lange krig i landet.

Iran, som støtter den syriske regering og Hizbollah, havde sammen med Tyrkiet hjulpet med at indgå lokale våbenhviler i Zadabadi og de to små byer i Idlib i september. Denne første fase blev overvåget af Internationalt Røde Kors.

Kilder tæt på forløbet siger, at Hizbollah vil tage sig af de evakuerede, når de når Beirut. Herfra skal de sendes videre til andre dele af Syrien, som er under den syriske regerings kontrol.

/ritzau/Reuters