Butiksejer dømt for at offentliggøre video af butikstyve

En optagelse af en gruppe rumænske tyve har udløst en bøde til John Brockmann, som ejer dyrehandlen og fiskegrejsbutikken JGB Marine i Nakskov. Han er blevet idømt en bøde på 5000 kroner, fordi han ifølge Datatilsynet har krænket tyvenes rettigheder, at de kunne genkendes på en overvågningsvideo, som butiksejeren har givet videre til Ekstra Bladet.

- Jeg tænkte ikke over, at det kunne være ulovligt. Jeg viste jo ikke videoen for at hænge dem ud, men fordi jeg mente, det var af samfundmæssig betydning, at vise at hele familier tager børn med på tyvetogt og tilsyneladende slipper let fra det, siger John Brochmann til Dagens.dk.

Følg dagens.dk på Facebook - klik her og vær med nu

Det var frustration , som fik ham til at gå til medierne. Samme dag som den rumænske tyvebande på fire mand og en lille pige havde været på togt i hans butik, måtte han se dem blive løsladt til gaden i stedet for, at de blev sendt ud af landet.

Det skete i påsken 2013, hvor de fire mænd og den 8-årige pige kom ind i butikken og slap af sted med flere tyvekoster.

Ved at rundsende en billedbesked af rumænernes bil til alle han kendte i byen, lykkedes det opstøve tyvene, som blev anholdt, da politiet blev tilkaldt.

- Men da jeg senere på dagen skulle til afhøring på politistationen, var de allerede ved at blive løsladt igen. Sagen var overgivet til grænsepolitiet, men det var menneskerne ikke. Det blev bare sluppet løs igen, husker butiksejeren.

Få dage senere viste han optagelserne fra tyvebandens besøg i JGB Marine til en journalist fra Ekstra Bladet. Historien blev bragt i både avisen og på nettet, men fordi den ene tyv ikke var blevet sløret, da optagelsen blev lagt online, meldte Datatilsynet sagen til politiet.

John Brochmann blev sigtet for at have overdraget videoen til Ekstra Bladet, men han nægtede i første omgang at betale bøden. Derfor endte sagen i retten, hvor han nu er dømt til at betale de 5000 kroner.

- Tyvene fik en bøde på 2000 kroner, mens jeg får en på 5000. Og myndighederne har brugt meget længere tid på at rende rundt efter mig, end det havde taget at køre rumænerne til færgen og sende dem hjem, lyder det hovedrystende fra John Brochmann. 

Imens ligger videoen med tyvebanden stadig tilgængelig på blandt andet YouTube. Herunder kan du se billeder fra videoen, hvor Dagens.dk har sløret tyvenes ansigter. 

Dagens Gossip