Byboere hiver dårligere og dårligere luft ned i lungerne

Luften i verdens storbyer bliver mere og mere skadelig at indånde, viser nye data fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Værst står det til i fattige lande, hvor der i næsten alle større byer er blevet målt luftkvalitet, der ikke lever op til WHO's standarder.

I de mere velhavende lande gælder det for over halvdelen af byerne, hvor der er opsat målestationer.

Konklusionen er, at over 80 procent af beboerne i de målte byer går rundt i uren luft. Dårlig luftkvalitet kan føre til lungekræft og andre livstruende sygdomme.

- Urban luftforurening fortsætter med at stige med alarmerende hastighed til skade for folkesundheden, siger Maria Neira, der er chef for WHO's afdeling for folkesundhed og miljø, i en meddelelse.

I rapporten har WHO indsamlet data fra 795 byer i 67 lande. Konklusionen er, at luftkvaliteten generelt er faldet mellem 2008 og 2013.

Zoomer man ind på enkelte regioner, kan man dog se, at luften er blevet renere i velhavende områder som Europa og Nordamerika. Imens går det den forkerte vej i særligt Mellemøsten og Sydøstasien.

Blandt de kæmpebyer med størst luftproblemer er indiske New Delhi, Kairo i Egypten og Dhaka, der er hovedstaden i Bangladesh.

I Europa er luften en anelse mindre ren i Rom end i Berlin. Både i London og Madrid er luftkvaliteten dog bedre. København ligger mellem Rom og Berlin i forhold til de skadelige partikler.

Årsagen til den beskidte luft er blandt andet, at folk tager bilen i stedet for at gå eller cykle, og at mange bygninger er dårligt isolerede. Desuden spiller det i udviklingslande en nøglerolle, at meget affald bliver brændt af.

Ifølge WHO er forurenet udendørs luft skyld i over tre millioner tidlige dødsfald årligt.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip