Byggebranche: Solceller fortjente gult kort - ikke rødt

Skrevet af admin

04/05/2016

Dagens topnyheder

Med hastelukningen af den såkaldte 60/40-ordning for støtte til solceller er endnu et kapitel i historien om byggeriets usikre rammebetingelser skrevet.

Det mener VE-Byg, der arbejder med vedvarende energiløsninger til bygninger, efter et flertal i Folketinget sent tirsdag aften valgte at aflive støtteordningen med et hasteindgreb.

- Det er svært at forstå, at man nu igen vil mishandle vores branche med forhastet lovgivning, men det er det, der er sket, siger Signe Antvorskov Krag, som er formand for VE-Byg, der er en interessegruppe i Dansk Byggeri.

Hun medgiver, at den meget voldsomme stigning i antallet af støtteansøgninger på det seneste gjorde det klart, at noget måtte gøres.

Men hun mener, at man burde have taget en tænkepause og inddraget viden fra marked og interessenter, inden opbremsningen blev hastet igennem.

- Den nu vedtagne lov fjerner med et snuptag en 17 år gammel ordning, som har været et anker for solcellebranchen i en kaotisk periode, siger hun og tilføjer, at lukningen vel at mærke rammer alle anvendelser og anlægstyper.

Også i hovedorganisationen Dansk Byggeri er man utilfreds med lukningen af ordningen. Direktør Michael H. Nielsen fremhæver, at også solceller har behov for langsigtede visioner, der kan sikre udvikling og økonomi i branchen.

- Det er helt afgørende for investorerne i vedvarende energi, at der er langsigtede stabile rammevilkår. Det er ikke det, vi ser med den stop-and-go-politik, der føres på området, siger han.

Dansk Byggeri efterlyser derfor en klar model for justering af støtteordninger.

- Støtteordninger skal ikke ændres i ly af mørket, men ud fra nogle fastsatte kriterier for vurdering af teknologiernes konkurrencedygtighed på marked, siger Michael H. Nielsen.

Beslutningen fra et flertal i Folketinget kommer som en reaktion på en voldsom stigning i ansøgningerne til store, kommercielle anlæg som følge af, at primært én person har sendt tusindvis af ansøgninger af sted på vegne af 98 lodsejere.

Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet har således modtaget ansøgninger for 4500 megawatt. Til sammenligning er der i Danmark i dag installeret solceller med en samlet effekt på cirka 790 megawatt.

Alle partier på nær Alternativet stemte for lovforslaget.

/ritzau/