Byggeeksport sat i bakgear

Efter en rekordstor fremgang på godt 17 procent i 2011 blev 2012 et skuffende eksportår for danske entreprenører og byggerådgivere på grund af et økonomisk sløvt Europa.

Det fremgår af den årlige eksportopgørelse fra Dansk Byggeri, Foreningen af Rådgivende Ingeniører og Danske Arkitektvirksomheder.

Samlet havde de tre erhverv et salg i udlandet på 21 mia. kr. eller 2,4 procent mindre end i 2011, og det skyldes især et dyk på 14 procent i byggeriets opgaver uden for dronningeriget. En del kan forklares med de årlige udsving i takt med, at store projekter bliver afleveret.

»Men det er lidt for stort et fald. Det kan skyldes, at nogle af de store entreprenører har trukket sig fra svære markeder, og så har det meste af Europa haft en sløj økonomi,« siger afdelingschef Henriette Thuen fra Dansk Byggeri.Eksport ramt af Pihl-krak

Udenlandske problemer viste sig blandt andet i tabsplagede 2012-regnskaber fra MT Højgaard og hos Pihl & Søn.

Og den nylige konkurs i Pihl kommer til at præge eksportstatistikkerne en rum tid, frygter Henriette Thuen.

»Pihl hentede 40 procent af sin omsætning i udlandet. Vi kommer til at se et svagt 2013 for branchen, og jeg frygter et yderligere fald. 2014 bliver også svært, fordi mange kunder har vanskeligt ved at få finansieret projekterne. Og hvis danske virksomheder er med til at vinde nogle af de store Femern-kontrakter, koncentrerer de måske ressourcerne herhjemme.«Olie og fodbold gav ordrer

Sidste år var især det olierige Norge og til dels Sverige og Tyskland lyspunkter. Der var også travlt i Polen, men kun frem til sommerens EM i fodbold.

»EM var en løftestang på det polske marked med store investeringer i infrastruktur. De skulle have gjort vejene færdige inden EM, men siden er markedet går i stå,« siger Henriette Thuen.

Hun spår, at nordmændene også i år og næste år vil give medvind til byggeeksporten. Op til mandagens stortingsvalg har det i hvert fald ikke skortet på løfter om øgede investeringer i veje, broer og tunneler, som altid er blandt de mest diskuterede emner i det langstrakte naboland.

Som andre vækstmarkeder peger Dansk Byggeri på USA og Storbritannien samt Afrika, her med stort behov for bedre infrastruktur. Det samme gælder Grønland, hvor der efterhånden skal gøres klar til mineanlæg og tilknyttede veje og havne.

BRIK-landene, altså Brasilien, Rusland, Indien og Kina, venter byggeorganisationen ikke det store af; de ligger langt væk, og der er store kulturelle barrierer. Og i Sydeuropa står det stadig sløjt til med økonomi og byggeri på lavt blus.Medvind til ingeniører

Foruden byggeriet oplevede arkitekterne et fald i eksporten i 2012, men henter stadig væsentlig mere omsætning fra udlandet end for få år siden.

Ingeniørerne fortsatte derimod de senere års fremgang, og det skyldes en kombination af eksport hjemmefra og flere ansatte i udenlandske afdelinger.

»Branchen har opgaver i hele verden og er derfor ikke så berørt af et nedadgående europæisk marked,« siger Henrik Garver, administrerende direktør i brancheforeningen.

Han peger på, at rådgiverhusene samlet har større omsætning og flere medarbejdere end før finanskrisen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip