Byggeriet jubler over plan for flere ungdomsboliger

Manglen på boliger, der kan betales med en SU-indtægt, er et evigt tilbagevendende problem, men nu melder Københavns kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev (V) sig på banen med et forslag, der skal afhjælpe manglen på boliger.

Hun vil tilskynde private investorer og pensionskasser til at bygge flere ungdomsboliger, og det skal ske ved at bringe tre lokkemidler i spil:

Gebyret for byggesager suspenderes for en periode på tre år. Betalingen for købte grunde, der skal bruges til ungdomsboliger, skal først falde til Københavns Kommune, når byggetilladelsen foreligger. Og for det tredje skal kommunens byggesagsbehandling speedes op.

»Jeg har talt med rigtig mange investorer, både pensionskasser og andre private investorer, og meldingen er den samme: Der er brug for en smidigere sagsbehandling, og at omkostningerne holdes nede. Det er ikke en supergod investering af bygge ungdomsboliger, men vi vil gerne gøre det til en investering, der ikke er en underskudsforretning,« siger Pia Allerslev, der håber, at forslaget kan medføre byggeri af »et par tusinde« ungdomsboliger.

Med ni milliarder kroner på kistebunden mener hun, at Københavns Kommune har råd til at kunne undvære byggesagsgebyret i en periode på tre år.

Planen modtages med kyshånd af Dansk Byggeris direktør, der mener, at planen er den »rette medicin« til at sparke gang i opførelse af ungdomsboliger.

»Det lyder som et rigtigt fornuftigt udspil, der vil gøre det økonomisk lettere at komme i gang med at bygge ungdomsboliger,« siger direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen.

Byggesagsgebyret er i dag 5.000 kroner per byggesag, og dertil kommer en afgift på 174 kroner per kvadratmeter. Det lyder måske ikke af meget, men kan ifølge Lars Storr-Hansen »nemt løbe op i store summer«, når det gælder større byggerier.

Han finder det også positivt, at bygherre kan vente med at betale for grundkøb, indtil byggetilladelsen foreligger.

»Det likviditetsmæssige er i høj grad en udfordring, fordi bankerne i disse tider ikke er glade for at låne penge ud. Så hvis man kan få udsættelse med betalingen, vil det være meget positivt,« siger Lars Storr-Hansen.

Forslaget fra Pia Allerslev ventes fremlagt i Københavns Borgerrepræsentation snarest muligt, og det hilses på forhånd velkomment af socialdemokraterne.

»Det er naivt at tro, at det her løser boligmanglen, men overordnet set, er jeg glad for, at Venstre kommer ind i kampen og melder sig med et konstruktivt forslag,« siger den socialdemokratiske ungdomsboligordfører Jonas Bjørn (S).

I Dansk Byggeri mener direktør Lars Storr-Hansen at forslaget har perspektiver, der rækker endnu videre.

»Det bliver spændende at få høstet nogle erfaringer, når det gælder ungdomsboliger, men det kunne være rigtig godt, hvis man udbreder udspillet til at gælde det generelle erhvervsbyggeri. Krisen har været meget hård ved nybyggeri, så det kunne være fint med en hjælpende hånd til erhvervsbyggeri generelt,« siger Lars Storr-Hansen.

Dagens Gossip