Byggestøj koster metroteam bøde på 100.000 kroner

Hovedentreprenøren bag Københavns metrobyggeri skal betale en bøde på 100.000 kroner for i fire tilfælde at have generet naboer til byggeriet med støj. Metroteamet frifindes for anklagen om fem andre overtrædelser.

Afgørelsen er truffet onsdag af Københavns Byret, der med dommen giver anklagemyndigheden ret i, at støjen i de pågældende fire tilfælde overskred det tilladte lydniveau.

I tre af tilfældene blev det støjende anlægsarbejde udført om aftenen, mens den fjerde forstyrrelse fandt sted om natten.

Copenhagen Metro Team I/S (CMT) er sigtet for yderligere 94 overtrædelser, og anklagemyndigheden skal nu beslutte, om onsdagens dom giver anledning til, at der også her rejses tiltale.

De ni påståede overtrædelser, som i første omgang blev behandlet, fandt alle sted ved metrobyggeriet på Sønder Boulevard i september 2014.

Ifølge anklageskriftet blev lydniveauerne målt til mellem 54 og 75 decibel. Dermed overskred de betydeligt støjgrænsen, der i de fleste tilfælde var på 40 decibel.

Under retssagen har anklager Eva Volfing fortalt, at det er beboerne i 25 boliger omkring byggepladsen, der berøres af støjen.

- Det påvirker mennesker at blive udsat for vedvarende nattestøj. Ved nattestøj på mellem 40 og 55 decibel kan der ifølge WHO (Verdenssundhedsorganisationen, red.) observeres negative helbredseffekter, sagde anklageren under sin procedure.

Omvendt anførte forsvarsadvokat Simon Trier Sørensen, at der er usikkerhed i lydmålingerne. Han mener, at det er svært at tyde, om støjen overhovedet skyldes byggeriet, eller om lydene snarere kommer fra fester, trafik eller fyrværkeri.

De øvrige 94 sager, hvor der endnu ikke er rejst tiltale, stammer både fra byggepladsen på Sønder Boulevard og fra byggepladsen ved Københavns Hovedbanegård.

Anmelderen af støjen er i alle tilfælde Københavns Kommune.

/ritzau/

Dagens Gossip