Byret gav ung mand 40 dages fængsel for lovlig kniv

Skrevet af admin

31/03/2016

Dagens topnyheder

En kniv, der kunne udfoldes i "hak", har vist sig at være en udfordring for dommerne, der har vendt og drejet tingesten.

Østre Landsret har for nylig slået fast, at kniven er lovlig, og dermed er en 21-årig mand fra Københavns omegn blevet frifundet.

I første omgang mente Retten i Glostrup ellers ligesom politiet og anklagemyndigheden, at han havde overtrådt loven - og resultatet var en straf på fængsel i 40 dage.

Den unge mand blev stoppet af politiet en sen aften i Gladsaxe. I en lomme i bilen fandt betjentene foldekniven af mærket Willumsen Urban Tactical.

Han syntes, at den var fed og havde derfor købt den i butikken Hunter's House. Her havde ekspedienten forsikret ham om, at den var lovlig at gå rundt med.

Undervejs i sagen har han forklaret, at han brugte den i sit vikararbejde på et pakkeri. Ellers studerer han til markedsføringsøkonom.

Der er ingen tvivl om, at klingen er under de syv centimeter, men loven siger også, at knive, der kan låses fast i udfoldet position, er ulovlige at rende rundt med.

Byretten mente, at den kunne låses fast og konkluderede også, at den ikke var et typisk arbejdsredskab.

Desuden var det tredje gang, at han i løbet af halvandet år var blevet taget med en ulovlig kniv på et offentligt sted, og så blev straffen altså 40 dages fængsel.

Men i landsretten har dommerne blandt andet studeret Justitsministeriets vejledning for at afgøre sagen. Og i den er en anden helt tilsvarende kniv blevet erklæret lovlig.

Efter at have set og mærket på kniven, der kan udfoldes i "hak", siger landsrettens dommere, at den ikke kan fastlåses i udfoldet position. Derfor frifindes den unge - og statskassen må betale salæret til forsvareren, advokat Martin Cumberland.

/ritzau/