Cambodjansk opposition afviser premierministers valgsejr

Hun Sens Cambodian Peoples Party (CPP) hævdede sent søndag, at have vundet 68 ud af 123 pladser i underhuset mod 55 til oppositionspartiet Cambodia National Rescue Party (CNRP).

»Vi kan sige, at vi har vundet dette valg,« sagde talsmand for CPP Khieu Kanharith til AFP.

Men CNRP kræver, at der dannes et udvalg bestående af repræsentanter fra de to store partier, Den Nationale Valgkommission, borgerretsorganisationer og FN, som »hurtigst muligt« skal undersøge beskyldningerne om uregelmæssigheder og valgsvindel.

Partiet skriver i en erklæring, at man »ikke kan acceptere resultatet« på grund af »mange alvorlige uregelmæssigheder«.

CPP havde 90 pladser i det tidligere parlament, så hvis resultatet bekræftes vil det betyde en tilbagegang på 22 pladser.

CNRP har fordømt det den beskriver som kongerigets værste valg nogensinde, hvor tusinder af vælgere mødte op bare for at finde ud af, at andre havde brugt deres stemmeseddel.

Menneskerettighedsorganisationer har desuden udtrykt bekymring over, at det blæk, der på tommelfingeren skulle markere at en vælger havde stemt, var alt for nemt at vaske af.

Den Nationale Valgkommission afviser uregelmæssigheder.

Allerede før valgstederne åbnede, sagde oppositionen, at en sejr til Hun Sen ville være »værdiløs«, da oppositionsleder Sam Rainsy blev forhindret i at stille op til valget.

Den 60-årige Hun Sen har lovet at regere, indtil han bliver 74. Han er ofte blevet beskyldt for at se stort på menneskerettigheder i landet.

Hun Sen har været så sikker på at vinde, at han ikke har følt det nødvendigt at deltage personligt i valgkampen for at blive genvalgt.

BNB/AFP

Dagens Gossip