Cameron appellerer til London-borgmester i EU-opgør

Skrevet af admin

21/02/2016

Dagens topnyheder

Premierminister David Cameron har taget initiativ til at få sikret det britiske parlaments suverænitet i et skridt, som blandt andet skal få Londons konservative borgmester, Boris Johnson, til at undlade at gå ind i nej-kampagnen op til en EU-folkeafstemning den 23. juni.

I et sidste forsøg på at appellere til den EU-skeptiske Johnson, der af mange analytikere opfattes som hovedrival eller mulig afløser for Cameron på partilederposten, brugte den britiske premierminister et interview med BBC søndag til at appellere direkte til den karismatiske London-borgmester.

Boris Johnson har bebudet en pressekonference sent søndag aften, hvor han vil gøre sin holdning til EU klar.

Hans udmelding ventes med spænding, da det vil styrke nej-siden, hvis han går med dem. Det vil også været et alvorligt slag mod Cameron, som netop har fået en aftale med EU på plads om en særlig status til briterne.

- Jeg vil sige til Boris, hvad jeg siger til alle andre: Vi er mere sikre, vi er stærkere og vi er bedre, når vi er med i EU, siger Cameron i interviewet og tilføjer:

- Jeg mener, at det vil være det forkerte skridt for vort land, hvis vi bakker Nigel Farage og George Galloway op og tager et skridt ud i mørket.

Farage er leder af det antieuropæiske Uafhængighedsparti, mens Galloway er en veteran på venstrefløjen, som er en markant EU-modstander, og som deler vandene.

Johnson er derimod populær selv hos dem, som er politisk uenige med ham. Han er lige så kendt for sine talegaver og vilde, blonde hår som sin uortodokse tilgang til politik.

Cameron har bebudet sit farvel som konservativ leder og premierminister senest i 2020, hvor det næste parlamentsvalg skal finde sted.

Seks ministre er gået ud og har lagt afstand til Cameron ved at støtte et nej til EU ved folkeafstemningen. Det er blandt andre justitsminister Michael Gove, som er en af Camerons nærmeste personlige venner.

Den skotske førsteminister, Nicola Sturgeon, bekræftede søndag, at hun vil støtte et ja til EU ved folkeafstemningen.

/ritzau/Reuters