Cameron besøger Løkke fredag efter aflysning i sidste uge

Skrevet af admin

02/02/2016

Dagens topnyheder

Storbritanniens premierminister, David Cameron, besøger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på fredag, oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse.

De to herrer skulle have mødt hinanden fredag i sidste uge på Marienborg, men Cameron meldte afbud, fordi han tog til møde med EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, i Bruxelles.

Nu forsøger Løkke og Cameron så igen. Denne gang skal de mødes i Statsministeriet klokken 14.20. Efter mødet er der pressemøde i Spejlsalen.

Hovedemnet ved sidste uges arbejdsfrokost, som blev aflyst, var forhandlingerne om Storbritanniens forhold til EU. Og det bliver efter alt at dømme også det altoverskyggende tema på fredag.

Cameron har lovet briterne, at de senest i 2017 skal til folkeafstemning, om hvorvidt Storbritannien skal blive i EU under nye betingelser, som Cameron for tiden er ved at forhandle på plads med de øvrige medlemslande.

Cameron har blandt andet fremsat som et krav, at EU-borgere skal have boet i Storbritannien i fire år, før de har ret til bestemte velfærdsydelser. Det strider mod grundreglerne for EU-borgernes frie bevægelighed, mener mange.

Helt aktuelt har EU-præsident Donald Tusk tirsdag i et kompromisforslag til de britiske krav foreslået, at EU indfører en nødbremse på velfærdsydelser til borgere fra andre EU-lande, og at EU anerkender den britiske modstand mod mere politisk integration.

Udspillet fra Tusk er kommet efter intense forhandlinger med Cameron, og det skal diskuteres på et EU-topmøde 18. og 19. februar i Bruxelles.

Løkke vil gøre sit til, at Storbritannien forbliver i EU, har han sagt ved flere lejligheder. Blandt andet ved et EU-topmøde i Bruxelles i december.

- På trods af, at dette selvfølgelig ikke bliver enkelt, så er den generelle stemning - som er udtalt hos alle kolleger - at vi skal arbejde hen imod at finde en løsning, sagde Løkke dengang.

På Twitter skriver Løkke tirsdag, at han ser frem til mødet med Cameron, og at udspillet fra EU er et godt fundament til videre forhandlinger.

/ritzau/