Cameron: Brexit vil ramme os hårdt på økonomien

Skrevet af admin

20/06/2016

Dagens topnyheder

Den britiske økonomi får et ordentligt hak i tuden, hvis Storbritannien forlader EU.

Den advarsel kommer fra landets premierminister, den konservative David Cameron, som søndag aften stillede op til spørgetime på den britiske tv-kanal BBC.

- Jeg er fuldkommen overbevist om, at vores økonomi vil lide, hvis vi forlader EU, siger Cameron.

Han forudser, at Storbritannien mister de handelsfordele, som er en del af EU-medlemskabet, og at det vil give et betydeligt hul i budgettet, som vil skulle lappes ved hjælp af skattestigninger eller offentlige nedskæringer.

Der er heller ingen vej tilbage til EU, hvis først Storbritannien har meldt sig ud, tror Cameron.

Hans advarsler kommer fire dage inden, at de britiske vælgere ved en folkeafstemning skal stemme ja eller nej til fortsat britisk medlemskab.

Både ja- og nej-fløjen forsøger at appellere til de vælgere, der endnu ikke har besluttet sig for, hvad de vil stemme. Udfaldet kan ændre såvel Storbritanniens som det øvrige Europas politiske og økonomiske skæbne, siger iagttagere.

Hvis Storbritannien forlader EU, vil det være første gang i unionens 60-årige historie, at et medlemsland melder sig ud.

Udsigten til, at det kan blive en realitet, har vakt bekymring for det europæiske projekt, som opstod ud af ønsket om at bygge en varig fred i Europa, efter kontinentet havde været gennem to ødelæggende verdenskrige i 1900-tallet.

Under spørgetimen på direkte tv bragte Cameron også en af sine forgængere, Winston Churchill, som var britisk leder under Anden Verdenskrig, på banen.

- Han gav ikke op når det gjaldt europæisk demokrati eller når det gjaldt europæisk frihed, siger Cameron.

Meningsmålingerne har på det seneste vist stort set dødt løb mellem ja- og nej-siden.

Den intense valgkamp stoppede i tre dage efter drabet på den 41-årige Labour-politiker Jo Cox torsdag.

Cox, som ligeledes gik ind for fortsat britisk EU-medlemskab, blev skudt og stukket ihjel i landsbyen Birstall i det nordlige England.

Det er første gang siden 1990, at et medlem af det nuværende britiske parlament er blevet dræbt.

/ritzau/AFP