Cameron forudser støj og bøvl i forhandlinger med EU

Premierminister David Cameron har fredag for alvor taget hul på arbejdet med at gøre klar til en lovet folkeafstemning, der kan betyde, at Storbritannien forlader EU.

- Jeg blev ikke mødt af en mur af kærlighed, da jeg ankom, siger den britiske regeringsleder på et pressemøde i den lettiske hovedstad, Riga, efter afslutningen af et topmøde mellem de 28 EU-lande og seks partnere mod øst.

Det er første gang siden det britiske valg 7. maj, at Cameron møder de øvrige EU-ledere samlet.

Det britiske ønske om at genforhandle Storbritanniens forhold til EU har ikke formelt været på dagsordenen.

Men det har fyldt i korridorerne, og Cameron har haft møder i enrum med EU-præsident Donald Tusk og lederne fra Polen, Sverige, Ungarn og Letland. Han vil inden for den nærmeste tid besøge en række EU-hovedstæder, heriblandt Berlin, Paris og Warszawa.

Ifølge Cameron er det i hele Europas interesse, at der bliver fundet en løsning på de britiske bekymringer.

Han medgiver, at det ikke bliver let, blandt andet fordi der vil komme en masse modstridende meldinger om, hvad der kan lade sig gøre, og hvad der ikke kan.

- I kommer til at høre masser af støj i løbet af de kommende uger og måneder.

- Men det er lidt ligesom med valget: I må bare vente på resultatet, siger Cameron til et pressemøde domineret af britiske journalister.

Premierministeren siger, at han blandt andet søger en ændring af reglerne for andre EU-borgeres adgang til velfærdsydelser, når de flytter til Storbritannien.

- Det handler om, hvordan velfærdssystemet spiller sammen med den meget generøse måde, man kan få adgang til sociale ydelser næsten fra første dag, man ankommer til Storbritannien, siger han.

Ifølge den britiske premierminister kom der sidste år næste 90.000 jobsøgende EU-borgere til Storbritannien. Og måske så mange hver tiende litauere er bosat i hans land.

- Det er den slags, der er nødt til at blive lavet om. Jeg tror ikke, det var hensigten med den fri bevægelighed, at den skulle være så omfattende. Det er langt flere end hensigten, siger Cameron.

/ritzau/

Dagens Gossip