Cameron: Kemisk krigsførelse berettiger »seriøst modsvar«

En talsperson for den britiske premierminister oplyste ifølge nyhedsbureauet Reuters sent lørdag, at Cameron og Obama er nået til enighed om, at omfattende brug af kemiske våben berettiger et »seriøst modsvar«, og at præsident Bashar al-Assads manglende vilje til at samarbejde med FN-inspektører i Damaskus, der ønsker adgang til stedet for det formodede angreb, indikerer, at regimet har noget at skjule.

Kilder fra amerikanske og allierede europæiske efterretningstjenester har indledningsvist vurderet, at syriske regeringsstyrker rent faktisk har gjort brug af kemiske våben i angrebet, sandsynligvis med accept fra højeste niveau i den syriske regering.

Ifølge Camerons talsperson er både den britiske premierminister og Obama bekymrede over »stigende tegn på, at dette var et betydeligt angreb med kemiske våben foretaget af det syriske regime imod dets eget folk«.

Talspersonen oplyser desuden, at Cameron også har konsulteret Canadas premierminister, Stephen Harper, om situationen i Syrien og om en mulig reaktion fra det internationale samfund på anklagerne om kemisk krigsførelse.

Det Hvide Hus var efter et topmøde mellem Barack Obama og hans øverste rådgivere lørdag tilbageholdende med at dele konkrete oplysninger om USAs overvejelser i forhold til Syrien, men meddelte dog i en officiel erklæring, at de amerikanske efterretningstjenester vil fortsætte med at indsamle beviser, der kan be- eller afkræfte brugen af nervegas.

Også Storbritannien har sat embedsfolk til at undersøge påstanden.

Organisationen Læger uden Grænser oplyste lørdag, at tre syriske hospitaler på under tre timer onsdag modtog omkring 3.600 patienter med såkaldte neurotoksiske symptomer, der kan skyldes udsættelse for nervegas, og at 355 mennesker med de pågældende symptomer døde.

Syriske oprørere beretter om helt op til 1.300 dræbte, og lederen af oppositionskoalitionen Syrian National Coalition (SNC), Ahmad al-Jabra, pressede lørdag på for international handling, da han ved et pressemøde i Istanbul i Tyrkiet sagde, at hovedårsagen til angrebet var det internationale samfunds, især de vestlige landes, passivitet i forhold til at gribe ind for at beskytte den syriske befolkning.

Dagens Gossip