Cameron lover EU-kolleger at sætte sine krav på papir

Skrevet af admin

15/10/2015

Dagens topnyheder

Den britiske premierminister, David Cameron, har på torsdagens EU-topmøde i Bruxelles lovet sine EU-kolleger, at han i begyndelsen af november kommer med en skriftlig redegørelse for de konkrete ændringer, han ønsker for Storbritanniens fremtidige forhold til EU.

Ifølge diplomatiske kilder tog kun EU-præsident Donald Tusk og Cameron ordet. Begge ret kort.

Camerons redegørelse vil blive sendt til Tusk og har ifølge EU-kilder til formål at danne grundlag for, at de 28 EU-landes ledere kan indlede reelle politiske forhandlinger.

EU-præsidenten skriver under topmødet på det sociale medie Twitter, at han hilser Camerons løfte velkommen.

- Så kan de rigtige forhandlinger komme i gang, skriver Tusk.

Målet er, at Cameron under forhandlingerne kan få opfyldt så mange af sine krav, at han kan indgå en aftale, som han efterfølgende kan anbefale de britiske vælgere i en folkeafstemning om, hvorvidt Storbritannien skal blive i EU.

Diplomatiske kilder i Bruxelles forventer over en kam, at der bliver tale om særdeles svære forhandlinger, der ud over det reelle indhold også får et stærkt taktisk element med mange nær-sammenbrud.

Det skyldes, at Cameron har brug for at vise de britiske vælgere, at han har kæmpet hårdt og ikke er gået efter nemme løsninger.

Det er to et halvt år siden, den britiske regeringsleder kom med sit løfte til vælgerne om, at han vil genforhandle betingelserne for det britiske EU-medlemskab og sende den nye aftale til folkeafstemning senest i 2017.

Han sagde selv på vej ind til topmødet, at der nu "kommer mere fart på".

- Jeg er overbevist om, at vi kan få en god ordning for Storbritannien, og at vi kan ordne de ting, der skal ordnes. Jeg er tryg ved, at processen kommer godt i gang, og at vi gør gode fremskridt, sagde Cameron.

Danske Jeppe Tranholm-Mikkelsen spiller som generalsekretær i EU's ministerråd en hovedrolle i de igangværende drøftelser, der på embedsmandsniveau gransker de tekniske og juridiske aspekter af de overordnede britiske ønsker, der falder inden for de fire områder:

Et britisk nej til EU-traktaternes vision om EU som "en stadigt tættere union". En garanti for ligebehandling af lande i og uden for euroen. Bedre værn mod andre EU-borgeres misbrug af Storbritanniens velfærdssystem. En effektiv beskyttelse af de områder, hvor EU giver økonomisk mening for briterne - især det indre marked.

/ritzau/