Cameron vil kæmpe hårdt for sine krav om EU-reformer

Den britiske premierminister, David Cameron, vil kæmpe hårdt for sine fire krav til reformer af EU-samarbejdet, når han torsdag aften på EU-topmødet i Bruxelles for første gang skal diskutere dem ansigt til ansigt med de 27 andre EU-ledere.

- Jeg vil kæmpe hårdt for Storbritannien gennem hele aftenen, og jeg tror, at vi vil få en god aftale, siger David Cameron torsdag ved ankomsten til EU-topmødet.

- Jeg ønsker at se reel fremgang på alle de fire områder, jeg har nævnt, understreger han.

David Cameron siger, at der ikke kommer nogen aftale på topmødet torsdag aften. Men han presser på for at opnå "et reelt momentum, så vi kan få den aftale i hus".

Han har stillet fire reformkrav, som han vil have EU til at levere en aftale om, hvis han skal anbefale et ja ved en folkeafstemning om ja eller nej til at blive i EU. Den britiske regeringsleder har lovet briterne afstemningen senest i 2017.

Torsdagens diskussion skal efter planen bane vej for, at der kan indgås en aftale om de britiske reformkrav på et EU-topmøde 18. og 19. februar i Bruxelles.

David Cameron ønsker ændringer af EU-traktaten, så hans reformer ikke bagefter kan rulles tilbage. Men i de andre EU-lande er der ikke appetit på at kaste sig ud i sådan en proces.

Størst ballade er der på forhånd om David Camerons krav om, at EU-borgere, der kommer til Storbritannien fra andre medlemslande, først kan opnå britiske velfærdsydelser efter fire år.

Det vil ifølge EU-traktaten være ulovlig diskrimination, lyder advarslerne på forhånd.

EU-præsidenten, Donald Tusk, siger før topmødet, at "visse dele" af Camerons krav "synes uacceptable".

- De samtaler, jeg har haft med alle medlemslandene, viser god vilje fra alle parter. Men det ændrer ikke ved det faktum, at visse dele af det britiske forslag synes uacceptable, siger Donald Tusk.

Til gengæld er der mere velvilje over for de britiske krav om at sikre, at landene uden for eurozonen ikke diskrimineres, at forbedre EU's indre marked yderligere til gavn for konkurrenceevnen og at styrke EU-landenes nationale suverænitet.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, forventer "en åben debat" på topmødet om de britiske reformkrav.

Hun siger, at Tyskland gerne vil beholde Storbritannien i EU, men EU's grundlæggende principper om fri bevægelighed og ikkediskrimination kan ikke indskrænkes.

- Jeg tror, at der er mulighed for at finde en løsning, hvis alle parter er indstillet på det. Det er Tyskland i hvert fald, siger Angela Merkel.

/ritzau/

Dagens Gossip