Cameron vil udligne lønforskel mellem køn med tvang

Britiske kvinders timeløn er i gennemsnit næsten 20 procent lavere end deres mandlige kollegers.

Den forskel vil Storbritanniens premierminister, David Cameron, gøre op med ved at tvinge store britiske selskaber til at offentliggøre løngabet mellem kvinder og mænd.

- I dag præsenterer jeg et meget væsentligt tiltag: Hvert eneste selskab med 250 eller flere ansatte skal fremover offentliggøre forskellen mellem, hvad kvinder og mænd i gennemsnit tjener, skriver David Cameron i tirsdagsudgaven af The Times.

- Det vil kaste lys over forskellene og skabe det nødvendige pres, som vi behøver for at skaffe kvinder højere løn, skriver Cameron.

Tiltaget fra den konservative, britiske regering, der sidder på et flertal i Underhuset, får desuden følgeskab af en række andre forslag, som virksomhederne dog ikke tvinges til at gennemføre.

Ikke alle er lige begejstrede for udspillet. Ifølge kritikerne vil planen blive dyr for virksomhederne og ikke hjælpe med at udligne forskellen.

- Hans intention er, at det vil give kvinder en højere løn. I virkeligheden vil det over tid presse lønningerne nedad eller forårsage andre utilsigtede konsekvenser, der vil være skidt for økonomien, skriver James Quinn, erhvervsredaktør for den borgerlige avis The Telegraph, i en leder.

Kvinder i 20'erne og 30'erne i Storbritannien tjener i dag faktisk en anelse mere end deres mandlige kolleger i gennemsnit, men fra 40-års-alderen og frem falder de bagud i statistikken.

Det kan ifølge The Times skyldes, at kvinder i højere grad er væk fra arbejdsmarkedet end mænd, når de har fået børn.

Forskellen mellem mænd og kvinders timeløn er på 19,1 procent, når der overordnet måles på timeløn, mens den for fuldtidsansatte i 2014 var 9,4 procent, hvilket er den laveste forskel nogensinde.

/ritzau/

Dagens Gossip