Cameron vil vente med formel EU-udmeldelse

Det bliver ikke lige nu, at den britiske regering aktiverer artikel 50 i Lissabontraktaten, som er den såkaldte exitparagraf, der udløser forhandlinger om udtrædelse af EU.

Det siger premierminister David Cameron i en tale til det britiske parlament mandag.

Her siger Cameron, at Storbritannien ikke vil komme med den formelle EU-udmeldelse "på nuværende tidspunkt", i og med at landet først må "beslutte, hvilket forhold vi vil have til EU".

Han tilføjer, at beslutningen om at aktivere artikel 50 er en beslutning, som kun Storbritannien skal tage.

- Dette er en suveræn beslutning, og det vil være Storbritannien og kun Storbritannien, der tager den beslutning, siger Cameron.

Han erkender, at det ikke bliver nemt for Storbritannien, når landet træder ud af unionen.

Men premierministeren erklærer samtidig sin fulde tillid til de britiske finansinstitutioner. Han siger, at der ligger solide planer klar for et EU-exit, som har til formål at modvirke den økonomiske usikkerhed, en udtræden af EU vil medføre.

Samtidig siger Cameron, at både han og regeringen er indstillet på, at resultatet af folkeafstemningen torsdag skal respekteres og sættes i værk hurtigst muligt, selv om han ikke selv mener, at flertallets beslutning er det bedste for Storbritannien.

Derfor skal parlamentet heller ikke gøre noget forsøg på at blokere det britiske exit, siger Cameron.

Det fik talsmanden for det Skotske Nationalparti i det britiske parlament til at advare Cameron om, at hans parti ikke vil acceptere, at Skotland fratages sit EU-medlemskab mod dets vilje.

I de seneste dage har den skotske førsteminister, Nicola Sturgeon, sagt, at Skotland nu overvejer, hvilke muligheder der er for at undgå en udtrædelse af EU.

Blandt andet har hun sagt, at en ny, skotsk folkeafstemning om løsrivelse fra det øvrige Storbritannien "i høj grad er på bordet".

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip