Canada går til FN for at snuppe Nordpolen

Skrevet af admin

05/12/2013

Dagens topnyheder

Canada ventes fredag at gå til FN for at få udvidet sit arktiske område, og det sker med sigte på at sikre sig Nordpolen.

Det vil sende Canada på kollisionskurs med både Danmark og Rusland.

Det vil blive mødt med fnys af den danske regering, der selv vil gøre krav på Nordpolen, når den næste år indsender sagen til FN's Kommission for Kontinentalsoklens Grænser (CLCS).

Canadisk ejerskab til Nordpolen står højt på den konservative premierminister Stephen Harpers dagsorden.

- Canada er midt i en proces, der skal sikre suverænitet over norden, siger Harpers talsmand.

Det canadiske krav på Nordpolen ventes at blive præsenteret i en ny henvendelse til CLCS.

Rusland gjorde i 2002 krav på Nordpolen, men det blev afvist af FN med den begrundelse, at kravet ikke var bakket op af videnskabelige beviser.

Selv om de fem kyststater Rusland, Canada, USA, Norge samt Danmark/Grønland i 2008 enedes om at foretage en fredelig grænsedragning i Arktis, vil retten til Nordpolen blive et langvarigt, diplomatisk tovtrækkeri.

- Kommissionens opgave er udelukkende at sikre, at formalia er i orden. Det vil sige, at der er tilstrækkelige videnskabelige beviser for at kunne stille de territoriale krav, siger chefen for Forsvarsakademiet, kontreadmiral Nils Wang.

Sidst i november indsendte den danske regering og det grønlandske selvstyre et krav på et 62.000 kvadratkilometer stort havområde nordøst for Grønland. Det overlapper et krav, som Norge også har fremsat.

/ritzau/AFP