Canada vil løse mysterium: Kvinder i massevis dræbt

Skrevet af admin

17/02/2016

Dagens topnyheder

Canadas regering vil nu til bunds i mysteriet om de mange kvinder fra landets oprindelige befolkning, som hvert år forsvinder sporløst eller bliver dræbt.

Under valgkampen lovede Justin Trudeau, som nu er Canadas premierminister, at han ville sætte fokus på problemet.

Og nu viser det sig at være en langt større tragedie end hidtil antaget, skriver BBC.

Ifølge de foreløbige myndighedsundersøgelser kan der være tale om, at helt op til 4000 kvinder er forsvundet eller fundet dræbt, siger Patty Hajdu, Canadas minister for kvinders status. Tidligere har det canadiske politi sat tallet til omkring 1200.

Begge tal dækker årene mellem 1982 og 2012.

- Uanset antallet, så er omfanget af indfødte kvinder og piger, der er forsvundet eller blevet dræbt en igangværende tragedie, som vores regering er forpligtet til at gøre noget ved, siger Carolyn Bennett, minister for indfødtes forhold, ifølge BBC.

I december 2015 blev en 53-årig mand sigtet for drabet på en 15-årig indfødt pige. Sagen vakte national opsigt i Canada. Pigen var året før blevet fundet dræbt i floden Red River.

BBC afslørede sidste år, at der hvert år forsvinder snesevis af indianerkvinder i Canada. Mange af dem er senere fundet dræbt i samme flod.

Flere menneskerettighedsgrupper har gennem årene kritiseret skiftende canadiske regeringer for at ignorere problemet.

Kvinder tilhørende den oprindelige befolkning har en langt højere risiko for at blive offer i en drabs- eller voldssag end landet øvrige kvinder.

Canadas forhenværende konservative regering blev af Amnesty International beskyldt for at lade stå til og se stort på problemet.

- Det er svært at komme til en anden konklusion, end at indfødte piger og kvinder stadig betyder mindre end andre i Canada, har Craig Benjamin, kampagnemedarbejder fra Amnesty i Canada, ifølge hjemmesiden ditperspektiv.net sagt om den tidligere regerings indsats.

Cirka 1,3 millioner indbyggere i Canada er enten helt eller delvist af indiansk afstamning. Det svarer til knap fire procent af befolkningen.

/ritzau/