Caribiske regeringer: Danmark bør undskylde for slaveri

Skrevet af admin

10/12/2013

Dagens topnyheder

Medlemslandene i den regionale menneskerettighedsorganisation Caribbean Community Reparations Commission har føjet Danmark til listen over de lande, der bør undskylde for slavefortid, skriver Jyllands-Posten.

Listen over tidligere kolonimagter er nu oppe på otte lande. Og organisationen mener, at landene bør betale erstatning og undskylde for eftervirkningerne af slaveri i regionen.

Der er otte europæiske nationer på listen. Ud over Storbritannien, Frankrig og Holland, som Caribbean Community Reparations Commission hele tiden har ment burde stilles til regnskab for fortidens synder, er fem andre føjet til efter et møde tirsdag i Jamaica.

Det drejer sig om Spanien, Portugal, Danmark, Norge og Sverige, skriver avisen.

Allerede i sommer var den caribiske sammenslutning ude og sige, at man havde til hensigt at søge erstatning for slaveri og folkemord på indbyggere.

Og tanken er ikke ny. Ifølge Jyllands-Posten har Enhedslisten som det eneste parti krævet, at Danmark undskylder fortiden som kolonimagt på de tidligere Danskvestindiske Øer.

Danmark havde kolonier langs den vestafrikanske kyst. Og i årene 1670 til 1802 blev tusindvis af slaver blev transporteret over Atlanterhavet på blandt andet danske skibe.

Det var øerne Sankt Croix, Sankt Jan og Sankt Thomas, der var center for plantagedrift - og arbejdskraften bestod af importerede afrikanske slaver.

I 1754 havde Dansk Vestindien en befolkning på små 16.000 mennesker, hvoraf de 14.000 var slaver.

Danmark var det første land i Europa, som i 1792 indførte et forbud mod slavehandel med virkning fra 1803. Derefter skulle plantageejerne tvinges til at behandle deres slaver bedre. Men slaveriet blev først forbudt ved lov i 1848, skriver Jyllands-Posten.

/ritzau/