Carlsbergfondet løsner sit greb om Carlsberg

Skrevet af admin

25/10/2013

Mest læste i dag

Carlsbergfondet har søgt Justitsministeriet om at ændre fondets fundats, så fondet ikke længere skal eje 25 procent af Carlsbergs aktier. Det oplyser Carlsberg i en fondsbørsmeddelelse.

Det skal øge Carlsberg-gruppens økonomiske fleksibilitet, siger bryggerikoncernens topchef, Jørgen Buhl Rasmussen, i meddelelsen.

- Vi har ingen planer om kapitalforhøjelser eller at foretage større strukturelle ændringer, men i tilfælde af, at der opstår værdiskabende muligheder, vil vi lettere kunne forfølge disse med det ændrede fundats, siger Jørgen Buhl Rasmussen.

- Som følge heraf og på baggrund af Gruppens fortsatte stabile og stærke pengestrømme har vi besluttet at foreslå en mere eksplicit udbyttepolitik, siger Jørgen Buhl Rasmussen.

Carlsberg ønsker nu, at 25 procent af det justerede nettooverskud bliver udbetalt i udbytte.

Carlsbergfondet vil fortsat skulle eje mindst 51 procent af stemmerettighederne i Carlsberggruppen, men det skal altså ikke længere være et krav, at fondet ejer mere end 25 procent af aktiekapitalen.

Fundatsen blev senest ændret i 2007. Det skulle ifølge fondet gøre det muligt at skaffe ny egenkapital i Carlsberg gennem aktieemission, uden at Carlsbergfondet ville være forpligtet til at deltage forholdsmæssigt i forhøjelsen af aktiekapitalen.

Carlsbergfondet blev oprettet af brygger J.C. Jacobsen i 1876. Fondet overtog J.C. Jacobsens bryggeri, Gamle Carlsberg, efter hans død i 1888.

J.C. Jacobsen valgte ifølge Carlsbergfondet at testamentere sit bryggeri til Carlsbergfondet, da han mente, at fondet var det bedste værn for hans bryggeri.

Ved Carlsbergs fusion med De Forenede Bryggerier i 1970 blev det vedtaget, at Carlsbergfondet skulle eje mindst 51 procent af aktiekapitalen i De forenede Bryggerier, som senere blev til Carlsberg.

/ritzau/