Castro: Glem alt om økonomisk chokterapi i Cuba

Skrevet af admin

16/04/2016

Dagens topnyheder

Cuba kommer ikke til at gennemførende omfattende privatiseringer eller følge nogen form for økonomisk "chokterapi", understreger den cubanske præsident, Raul Castro.

Dermed slog han tonen an for kommunistpartiets kongres, der blev indledt i Havana lørdag og fortsætter i alt fire dage.

- Cuba vil aldrig acceptere at indføre såkaldte chokterapier, som ofte sker på bekostning af samfundets mest ydmyge klasser, sagde Castro i en tale ved åbningen af kongressen.

- De neoliberale formler, der fremskynder privatisering af statslige aktiver og sociale tjenester som uddannelse, sundhed og social sikring, vil aldrig blive indført under cubansk socialisme, understregede Castro.

I sin åbningstale forsvarede præsidenten det langsomme tempo, som landets økonomi forandres i. Kun langsomt sker der en åbning over for udenlandske investeringer og private iværksættere.

Castro bebrejdede endnu en gang USA's økonomiske embargo, som Cuba har været underlagt i et halvt århundrede.

På trods af den amerikanske præsident Obamas historiske besøg i Cuba for nylig og tilnærmelser mellem USA og Cuba, er det på forhånd ventet, at der ikke vil ske de store revolutioner under kommunistpartiets kongres.

Kontinuitet er nøgleordet, når den tusind mand store delegation samles for at drøfte landets fremtid.

Kongressen holdes hvert femte år, og i år sker det for første gang bag lukkede døre og uden en offentlig debat.

Blandt de punkter, som ventes at blive godkendt, er et økonomisk og socialt program for 2016-2030.

Desuden skal der vælges en ny centralkomité, lige som Raul Castro ventes at få opbakning til at fortsætte på præsidentposten i de kommende fem år.

/ritzau/AFP