Castro maner til nordkoreansk ro

Fredagen igennem har verdenssamfundet fordømt de voldsomme trusler, som Nordkorea de seneste dage har været afsender på.

Fredag aften har Nordkoreas ellers så tætte allierede, Cuba, også lagt afstand til de nordkoreanske trusler.

Den forhenværende cubanske præsident, Fidel Castro, opfordrer nu Nordkorea til at slå koldt vand i blodet, så en mulig eskalering på den koreanske halvø kan undgås.

Samtidig advarer han om, at den nuværende krise potentielt kan ende med en atomkrise.

- Nu hvor Nordkorea har demonstreret dens teknologiske og videnskabelige kunnen, minder vi dem samtidig om deres forpligtelser over for de lande, som de ellers har et venskabeligt forhold til, siger Fidel Castro.

Dermed henviser han blandt andet til Nordkoreas skrappe retorik over for Sydkorea.

Og for nylig valgte de nordkoreanske myndigheder at suspendere for adgangen til en vigtig industriel frihandelszone, som landet driver sammen med Sydkorea.

Den industrielle zone Kaesong, der ligger 10 kilometer inde i Nordkorea, blev oprettet i 2004 som et symbol på samarbejde på tværs af grænsen.

Generalsekretæren for FN, Ban Ki-moon, har ligeledes været ude og svare på den nordkoreanske skrappe retorik.

Han forsikrer, at FN bliver i Nordkorea.

Det sker efter, at Nordkorea har opfordret udenlandske diplomater til at forlade landet inden 10. april. Derefter vil nordkoreanerne ikke garantere de ansattes sikkerhed.

- FN-personalet vil fortsat arbejde i Nordkorea. De vil blive ved med at yde humanitær og udviklingsmæssig bistand, siger FN-talsmand Martin Nesirky.

- Generalsekretæren er dog fortsat dybt bekymret over de stigende spændinger på den koreanske halvø, siger talsmanden.

FN har 36 internationale ansatte og 21 lokalt ansatte, der arbejder for syv forskellige agenturer i landet, fortæller en anden FN-talsmand ved navn Farhan Haq.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip