Castro og Obama trykker hånd og skriver historie

Skrevet af admin

21/03/2016

Dagens topnyheder

Det var et historisk håndtryk, som Cubas leder, Raul Castro, og USA's præsident, Barack Obama, gav hinanden mandag i Revolutionspaladset i Havana.

Efter mere end et halvt århundredes fjendtligt forhold mellem de to lande, har Castro og Obama sat retningen mod normalisering af forbindelserne.

En sådan tilnærmelse - og en amerikansk præsident på besøg i Cuba - var utænkeligt lige til december 2014, hvor de to ledere tog det første skridt mod normalisering.

- En af de ting, vi vil annoncere her, er, at Google har indgået en aftale om at påbegynde opstillingen af trådløse forbindelser og bredbånd på øen, fortalte Obama i et interview til tv-stationen ABC, der vises mandag.

Inden håndtrykket i Revolutionspaladset med Cubas kommunistiske leder lagde den amerikanske præsident en krans på Revolutionspladsen for Cubas uafhængighedshelt Jose Marti.

Marti var digter og aktivist i 1800-tallet, og hans navn knyttes sammen med, at Cuba fik sin uafhængighed fra Spanien. Cubas mangeårige leder, Fidel Castro - bror til den nuværende præsident - har også brugt Marti som en ledestjerne for den kommunistiske østat.

Men efter håndtrykket i Revolutionspaladset mandag skulle de to ledere tale om de ting, der deler dem.

Obama vil efterspørge økonomiske og demokratiske reformer i etpartistaten, mens Raul Castro vil kræve de amerikanske sanktioner ophævet over for Cuba.

Obama har på egen hånd ophævet en række restriktioner på blandt andet rejser og kulturudveksling. Men det er Kongressen, som skal ophæve USA's økonomiske sanktioner, som siden starten af 1960'erne har taget kvælertag på den cubanske økonomi.

Republikanerne har flertal i USA's kongres, og de er ikke indstillet på at løsne grebet over for Cuba.

Men meningsmålinger i forbindelse med Obamas besøg viser, at et flertal af amerikanerne synes, det er på tide at ophæve sanktionerne.

/ritzau/Reuters