Castro vil løslade politiske fanger - hvis de findes

Skrevet af admin

21/03/2016

Dagens topnyheder

Under et usædvanligt pressemøde i Havana mandag med USA's præsident Barack Obama sagde den cubanske præsident, Raul Castro, at der ikke findes politiske fanger i Cuba.

Giv mig en liste, hvis I har dem, og de vil være frie inden aftenen er omme, lovede Castro.

Samtidig forsøgte Obama, der flankerede Castro på podiet, at presse Cuba til at gøre mere ved sine demokratiske rettigheder og menneskerettighederne.

Han mente ikke, at man skulle lægge skjul på, at USA og Cuba repræsenterer to politiske systemer.

- Vi har fortsat seriøse uoverensstemmelser, og blandt dem om demokrati og menneskerettigheder, sagde Obama.

Castro var ganske tydeligt ikke så fortrolig med et pressemødes format med amerikanske journalister til stede. Han blev spurgt om politiske fanger i Cuba og svarede passioneret:

- Giv mig en liste på de politiske fanger lige nu, og hvis der eksisterer en sådan liste, så vil de blive løsladt, inden aftenen er omme.

Men han mindede om, at der er mange typer menneskerettigheder, og at ingen lande lever op til alle kriterierne.

Han fremhævede cubanernes ret til sundhed og uddannelse som en del af menneskerettighederne.

Obama understregede, at han ønskede at se fremad i forholdet mellem de to lande.

- Det er en ny dag, un nuevo dia, fik hans sagt på både engelsk og spansk.

Cuba har i 55 år været ramt af en handelsembargo. Den blev iværksat for at straffe det daværende revolutionære styre, der blev ledet af Castros bror, Fidel. Kritikere mener, at embargoen er blevet en besættelse for mange konservative politikere i USA og er nyttesløs.

Obama ville ikke love, at embargoen, der har kostet Cuba dyrt, vil forsvinde lige med det samme. Det er den amerikanske kongres, der skal beslutte, om den skal ophæves.

Kun nogle få timer tidligere mødtes Castro og Obama i Revolutionspaladset i Havana og gav håndtryk for første gang på cubansk jord.

/ritzau/