Cavling-vinder: Offentlighedslov kan føre Folketinget bag lyset

»Jeg mener af flere grunde, at det er en sort dag for Danmark. For det første, fordi vi nu får en lov, der giver markant mindre indsigt i den offentlige forvaltning og dermed markant større muligheder for at føre både vælgerne og Folketinget bag lyset, som vi desværre har set det i en række sager gennem de seneste ti år,« siger han og fortsætter:

»Og for det andet er det en sort dag, fordi hele den måde, offentlighedsloven er blevet kørt igennem på, har været præget af en utrolig indpakning af lovgivningen fra embedsværkets side,« siger han.

Blandt andet peger han på, at loven blev markedsført som positiv med »26 fremskridt og fem tilbageskridt for offentligheden«.

»Men jeg og flere andre har lavet et notat, der gennemgår det, og som viser, at der simpelthen ikke er de 26 fremskridt i forhold til, at man kan få aktindsigt i papirer, man ikke før i dag kunne få aktindsigt i,« lyder det fra Tynell.

Han mener, at embedsmændene over for Folketingets medlemmer har brugt et gammelt »spindoktor-trick«, hvor man pakker én dårlig sag ind i to gode. Og samtidig føler han sig også som borger snydt.

»Det er lidt trist for mig som borger. For selv om jeg synes, det er fair nok, at et flertal i Folketinget stemmer for den lov og siger, at sådan vil de gerne have det, så er det ikke sket med åbne øjne. Man har pakket det ind,« siger journalisten.

Der er ifølge ham selv flere af de afsløringer, han har stået bag, som ikke ville være kommet frem i lyset med den nye lov, fordi man fra 1. januar 2014, hvor loven træder i kraft, ikke længere har mulighed for at få aktindsigt i samme omfang som i dag.

Jesper Tynell vandt Cavlingprisen i 2009 for en serie radioindslag på DRs P1 om tidligere beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V), som med sine embedsmænd handlende lovstridigt eller i mod vanlige principper i demokratiet.

Dagens Gossip