Centralbankchefen Draghi kan næsten kun skuffe i morgen

Hele det finansielle Europa vil se spændt til, når Den Europæiske Centralbank (SCB), torsdag klokken 13.45 fortæller, om der sker ændringer i den ledende europæiske rente eller i det igangværende opkøbsprogram.

Alt afhængigt af, hvad centralbankchef Mario Draghi siger ved den lejlighed, vil finansmarkederne reagere, og han kan næsten kun skuffe investorerne, fortæller Sydbanks cheføkonom, Jacob Graven.

- Forventningerne er kørt rigtigt stort op, og hvis det kun bliver til en rentesænkning på 0,1 procentpoint, og opkøbsprogrammet kun bliver forlænget en lille smule, så tror jeg, at markedet reagerer negativt.

- Det vil få aktiekurserne til at falde rundt omkring i Europa, og obligationsrenterne vil stige, samtidig med at euroen vil blive styrket, siger Graven.

Han forventer dog, at ECB vil stryge markedet med hårene og sænke renten med 0,15 eller 0,20 procentpoint, samtidig med at opkøbsprogrammet styrkes.

- Erfaringen er, at når de gør noget, så skuffer de sjældent. ECB har også selv været med til at skubbe til forventningerne, for der er ingen, der har talt det her ned, selv om det har stået på nogle uger.

- Det er for mig at se et relativt stærkt argument for, at der kommer en rentesænkning, der kan mærkes, siger Jacob Graven.

Når en rentesænkning kan komme på tale, selv om europæisk økonomi ser ud til at være på vej i den rigtige retning, skyldes det inflationen i euroområdet.

Den er for lav for de flestes smag, og det kan en rentesænkning gøre noget ved.

- Det er kontroversielt, og nogen vil måske endda sige, at det gør mere skade end gavn.

- For der ligger en risiko i at køre med negativ rente i for lang tid, fordi det kan skabe investeringsbobler på sigt, men på den korte bane er det også til gavn for dansk økonomi med en rentesænkning i eurozonen, siger Frank Graven.

Lige nu er den ledende europæiske rente på minus 0,20. I Danmark er indskudsbevisrenten minus 0,75.

/ritzau/

Dagens Gossip