Cepos: Boligklager ender i juridisk tomrum

Boligejerne er retsløse, når vurderingsankenævn ikke vil behandle deres klager over for høj grundværdi, fordi klagerne ellers vil blive stillet bedre end deres naboer, som ikke klager.

Det siger skattejurist Henriette Kinnunen fra den borgerligt-liberale tænketank Cepos.

- Man placerer borgerne i et retssikkerhedsmæssigt limbo (tomrum).

- På den ene side vil vurderingsankenævn ikke træffe en afgørelse, selv om de er klageinstans. På den anden side vil skattemyndigheden heller ikke ændre disse ejendomsvurderinger, siger Henriette Kinnunen.

Da skatteminister Morten Østergaard (R) tiltrådte, lovede han en ny ejendomsvurdering, så borgerne igen har tillid. Det er problematisk, at det først gælder fra 2015, mener hun.

- Virksomhedsejerne kommer til at agere kassekredit for staten for erhvervsejendomme. Nogle boligejere har betalt for meget i skat fra 2009. De har ingen mulighed for at blive kompenseret. De kan ikke klage over afgørelsen, siger Henriette Kinnunen.

Der skal ifølge hende lukkes mange huller, før systemet fungerer. Siden 2002 er der lagt loft over ejendomsværdiskatten, mens grundskylden kan stige. Det skaber en skævhed, mener skattejuristen.

- Liberal Alliance har foreslået at fastfryse grundværdien. Det er et problem, at nogle skal betale for meget i skat, men ikke kan klage over det. Klageinstansen vil ikke behandle sagen, fordi de mener, at Skat har begået en fejl, siger Henriette Kinnunen.

Spørgsmål: - Betaler nogle boligejere i dyre huse for lidt skat på grund af skattestoppet?

- Det afgørende er, at vi har et skattesystem, hvor man betaler dét, man skal, og ingen betaler for meget. Så lider tilliden til hele vort skattesystem et knæk. Tilliden er afgørende, mener Henriette Kinnunen.

/ritzau/

Dagens Gossip