Cepos: Dagpengeperioden er for lang

Guleroden er ikke så stor, at ledige tager lavtlønnede job, når de får så meget i dagpenge. Derfor bør dagpengeperioden enten forkortes til halvandet år, eller dagpengebeløbet bør gradvist falde, jo længere de ledige går arbejdsløse.

Det siger cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den borgerligt-liberale tænketank Cepos om, at 45 ledige 3F'ere ikke vil lægge fortove i Aarhus for mindstelønnen på 125 kroner i timen. Derfor har arbejdsgiveren hyret polakker.

- De er ikke interesseret i at arbejde til den løn. De 125 kroner i timen kan en dansker jo ikke leve af, forklarer 3F's faglige sekretær Niels Eliasen fra 3F's Anlæg og Byg i Aarhus til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Det viser, at ledige 3F'ere dribler udenom, mener cheføkonomen.

- 45 3F'ere vælger at være på dagpenge frem for at tage et arbejde. Dagpengeniveauet er så højt, at man ikke behøver tage et arbejde til 125 kroner i timen.

- Det illustrerer med flammeskrift, at man må lave en reform af dagpengesystemet, så ydelserne falder ret hurtigt, eller reducere dagpengeperioden til halvandet år. Guleroden ved at være i job er for nogle ikke stor nok, siger Mads Lundby Hansen.

Flere fagforeninger kritiserer, at over 23.000 langtidsledige har mistet dagpenge, siden dagpengeperioden blev halveret til to år. Cheføkonomen afviser kritikken.

- Det var en fejl, at (statsminister Helle) Thorning indførte arbejdsmarkedsydelsen, der virker som en de facto forlængelse af dagpengeperioden. Hvis man ikke havde gjort det, ville flere sige ja til et job til 125 kroner i timen, siger Mads Lundby Hansen.

Ingeniører i IDA har kritiseret, at medlemmerne mister mange penge, fordi dagpenge ikke kompenserer deres indtægt.

- Nogle foretrækker dagpenge frem for at tage et job, siger Mads Lundby Hansen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip