CEPOS-jurist: Blasfemiparagraf et problem for demokratiet

Skrevet af admin

09/11/2013

Dagens topnyheder

Den danske blasfemiparagraf begrænser den demokratiske tankegang og bør derfor fjernes. Sådan lyder det fra Jacob Mchangama, der er chefjurist hos den borgerlig-liberale tænketank CEPOS.

Udsagnet kommer efter, at minister for ligestilling og kirke Manu Sareen (R) i lørdagsudgaven af Politiken åbner for at fjerne blasfemiparagraffen. Den skal fjernes, fordi paragraffen forhindrer danskerne i at udtrykke sig, lyder det fra CEPOS' chefjurist.

- Det er meget problematisk i forhold til den demokratiske tankegang, at man sådan set ophæver lighed for loven ved at religiøse følelser skal beskyttes, lyder det fra Jacob Mchangama.

Chefjuristen kan ikke kan se nogen som helst grund til, at religioner eller religiøse følelser skal beskyttes mere end noget andet.

Jacob Mchangama frygter heller ikke, at en ophævelse af paragraffen kan være risikabel i en tid, hvor religiøse meninger ligger til baggrund for stridigheder i både Danmark såvel som i udlandet.

- Det er kun, hvis vi går ud fra en grundpræmis om, at religiøse mennesker er mere fintfølende og voldelige end andre, siger Jacob Mchangama.

- Men det kan jo ikke være sådan, at alle andre grupperinger i samfundet godt kan tåle kritik, men når religiøse mennesker bliver ophidsede og vrede over det, så bliver vi nødt til at have grænser for, hvad vi andre kan sige om religion.

Blasfemiparagraffen har herhjemme ikke været anvendt siden 1971. Chefjuristen mener dog ikke, at paragraffen kan have haft nogen betydelig, præventiv effekt. Dem, der udtaler sig omkring religion, tænker formentlig ikke specielt meget over, om der er en bagstopper i forhold til det, lyder det.

- Nu er paragraffen ikke blevet anvendt i lang tid, og det betyder, at den simpelthen ikke længere har en plads i det danske samfund, lyder det fra Jacob Mchangama.

/ritzau/