Cepos: Ny regering flirter også med underskudsgrænse

Skrevet af admin

24/08/2015

Mest læste i dag

Der skal ikke ske meget, før Danmark ryger over underskudsgrænsen og dermed risikerer en henstilling og mulig sanktion fra EU.

Meldingen kommer fra cheføkonom i den liberale tænketank Cepos, Mads Lundby, efter at finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) mandag fremlagde Økonomisk Redegørelse, regeringens prognose for dansk økonomi.

- Det fremgår af Økonomisk Redegørelse, at det faktiske underskud i 2015 og 2016 ligger faretruende tæt på EU's underskudsgrænse på 3,0 procent af BNP.

- Der skal ikke ske meget, før at vi ryger over underskudsgrænsen, og dermed er der risiko for en henstilling og mulig sanktion fra EU's side.

- Det har vi prøvet før i perioden 2011-13, og det betød skattestigninger, siger Mads Lundby.

Af Økonomisk Redegørelse fremgår det, at underskuddet i 2015 og 2016 budgetteres til at ligge på henholdsvis 2,7 og 2,8 procent af BNP.

Claus Hjort Frederiksen sagde mandag, at den tidligere SR-regering kørte dansk økonomi lige til kanten.

- Jeg konstaterer, at Thorning-Schmidt og Corydon valgte at gå helt til kanten og så håbe på det bedste frem til valget, sagde han mandag formiddag med henvisning til tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og tidligere finansminister Bjarne Corydon (S).

Over for Ritzau afviser Corydon, at SR-regeringen var for overmodige ved at køre så tæt på grænsen for en EU-henstilling.

- Nej, tværtimod. Det var en del af vores strategi, at vi skulle have skabt vækst i dansk økonomi. Det blev gjort med åbne øjne, og det er det, som nu virker.

- Og hvis man læser tallene, så ser det ud til, at regeringen agter at køre ligeså tæt på grænserne, som vi i sin tid lagde op til, siger Corydon.

Spørgsmål: Er det fornuftigt i den nuværende situation?

- Det er altid en balance. Man skal sørge for at være på den rigtige side af grænserne, så man ikke kommer ind i en EU-henstilling. Men vi skal også sørge for, at væksten ikke går i stå.

- Og så skal vi på det rigtige tidspunkt skrue ned, når økonomien kan stå på egne ben. Det må være en saglig vurdering, hvornår det skal ske. Det skal man ikke gøre et politisk nummer ud af, siger Corydon.

Hvis det skønnede underskud i 2016 bliver større end forventet og Danmark derfor ryger over underskudsgrænsen, anbefaler Cepos en nedjustering af de offentlige udgifter.

/ritzau/