Cepos: Sæt boligskatten fri om fem år

Skrevet af admin

15/02/2016

Mest læste i dag

Ejendomsværdiskatten skal ikke fastfryses fra 2020 til 2025, så statskassen mister 1,1 milliard kroner. Skatten skal i stedet skygge boligpriserne. Samtidig skal politikerne sænke topskatten, fordi flere får job, når arbejde beskattes mere lempeligt.

Det siger cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den borgerligt-liberale tænketank, Cepos.

- Det giver meget mere arbejdsudbud og velstand, hvis man i stedet letter topskatten med 1,1 milliard kroner, end hvis man fortsætter ejendomsværdi-skattestoppet, siger Mads Lundby Hansen.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) siger til Børsen, at ejendomsværdiskatten skal forhandles, når aftalen udløber om at fastfryse skatten til 2020. I valgkampen ville Venstre og Socialdemokraterne fastfryse ejendomsværdiskatten fem år ekstra til 2025.

Mads Lundby Hansen mener, at boliger ikke bør beskattes lempeligere end kapitalindkomst som renteindtægter.

- Det er hensigtsmæssigt, at ejendomsværdiskatten går op, når boligpriserne går op. Og går ned, når boligpriserne falder, siger cheføkonomen.

Spørgsmål: Har skattestoppet fra 2002 drevet huspriserne op sammen med flekslån og afdragsfri lån?

- Det var en rigtig god idé, at man indførte flekslån og afdragsfri lån. Det har været en betydelig samfundsgevinst med den fleksibilitet og liberalisering for boligejerne. Men som økonom kan man være skeptisk over ejendomsværdiskattestoppet, siger han.

- Det er bedre at bruge pengene på skatter, som er mere forvridende end ejendomsværdiskatter. Nu er den reelle ejendomsværdiskat nede omkring 0,6 procent. Det er et fornuftigt leje, mener Mads Lundby Hansen.

Han afviser at beskatte ejendomsværdier ved salg ligesom i Sverige.

- Det vil blive et meget kompliceret skattesystem, siger Mads Lundby Hansen.

/ritzau/