Cern har genstartet Big Bang accelerator

Skrevet af admin

05/04/2015

Dagens topnyheder

Europas forskningscenter for kerne- og partikelfysik, Cern i Genève oplyser, at det efter to års forberedelser har genstartet en underjordisk partikelaccelerator, der blandt andet kan genskabe forhold, som minder om dem, der var fremherskende kort efter Universets begyndelse ved Big Bang

Cern dækkede genstarten af acceleratoren på en live-log.

Forskere siger, at de ikke venter nye opdagelser i accelerator før 2016.

Cerns største partikelaccelerator - Large Hadron Collider (LHC) - er bygget som en 27 kilometer cirkulær tunnel, som befinder sig mellem 40 og 170 meter i jorden under den fransk-schweiziske grænse ved Genève.

Acceleratoren, der blev lukket for to år siden, mens der blev udført en opgradering af maskinen, er finansieret og bygget af mere end 10.000 forskere og ingeniører fra mere end 100 forskellige lande. Hundredvis af universiteter og laboratorier har bidraget til projektet.

Den 10. september 2008 blev to protonstråler succesfuldt sendt hele vejen rundt i hovedringen.

Det centrale mål med LHC er, at eftervise standardmodellen, der er en samlet teori inden for partikelfysikken, samt finde dens eventuelle begrænsninger. Der vil specielt blive fokuseret på at finde den hypotetiske Higgs-partikel.

Partiklen menes at være en af universets grundsten, men ingen har endnu været i stand til at finde den.

- Vi har en helt fabelagtig model for naturlovene, men den mangler en brik - og det er Higgs'en. Det er den sidste uopdagede partikel i det, vi kalder standardmodellen, sagde forskere forud for genåbningen af acceleratoren.

Standardmodellen er formler for, hvordan elementarpartikler opfører sig. Og da alt er bygget op af elementarpartikler, beskriver den universet. På nær tyngdeloven.

I den 27 kilometer lange underjordiske superaccelerator har forskerne fået tunge dele af protoner til at kollidere med en fart, der ligger tæt på lysets hastighed.

/ritzau/Reuters