Champs-Elysees bliver til gågade i fransk kamp mod smog

Skrevet af admin

26/04/2016

Dagens topnyheder

Problemer med smog i Frankrigs hovedstad, Paris, får nu bystyret til at lukke den berømte boulevard Champs-Elysees for biler den første søndag i hver måned.

Det oplyser parisiske lokalpolitikere mandag aften til nyhedsbureauet AFP.

Boulevarden er måske mest kendt som dyr shoppinggade eller stedet, hvor verdens bedste cykelryttere kører de sidste kilometer i Tour de France hvert år.

Det nye tiltag træder i kraft allerede fra maj, hvilket betyder, at man kan spadsere ned ad den majestætiske allé første gang 8. maj.

Egentlig er 1. maj den første søndag i maj, men det er en officiel fridag i Frankrig, hvor man fejrer arbejdernes internationale kampdag.

Champs-Elysees strækker sig over to kilometer i det centrale Paris. Også ni andre ruter i Paris vil blive lavet til gågader hver søndag og på helligdage.

Tiltagene er en del af byens "træk vejret Paris"-projekt, der også har betydet, at der er blevet holdt bilfrie dage i det stadig mere forurenede parisiske centrum.

Paris' borgmester, socialisten Anne Hidalgo, har indført projektet, der skal give franskmændene renere luft i lungerne.

I 2014 foreslog Hidalgo, at ingen dieselbiler fra før 2011 måtte køre i Paris' gader og stræder i 2020.

Og da Eiffeltårnet i marts 2015 forsvandt i smog, tilbød byen gratis ture med undergrundsbanen og busser og indførte et delvist og kortvarigt forbud mod bilkørsel.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, siger, at luftforurening er ansvarlig for omkring 42.000 dødsfald i Frankrig hvert år.

/ritzau/