»Chancen for en bred finanslov er lig nul«

Men ifølge Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, er der tale om spil for galleriet. Efter den første dags finanslovdebat konkluderer han, at de to blokke for længst har erkendt, at finansloven igen i år bliver en sag mellem regeringen og Enhedslisten.

»Sandsynligheden for en bred finanslov er lig nul,« fastslår Thomas Larsen.

»Det er måske skåret lidt firkantet, men kendsgerningen er, at regeringen længe har styret efter et forlig med sit støtteparti. Langt ind i regeringstoppen ved man, at man har udmattet sit bagland ved at indgå en række aftaler med de borgerlige. Nu har især SFerne og socialdemokraterne brug for at demonstrere, at de også kan lave politik med Enhedslisten,« siger han.

Tirsdagens finanslovsdebat blev indledt med en appel fra Venstres finansordfører, Peter Christensen (V), der bad regeringspartierne om at se bort fra Enhedslisten og indgå et bredt forlig med de borgerlige.

»Drop jeres sæsonbestemte politiske kompas og lav en finanslov med Venstre. Vi har ingen fine fornemmelser. Det handler om Danmarks fremtid,« erklærede han.

Men den tror Venstres ordfører næppe på selv, vurderer Thomas Larsen, der ser de borgerlige partiers finanslovforslag som udtryk på, at de på forhånd har opgivet at nå til enighed med regeringen.

»Der er kommet nogle meget vidtgående planer fra blå blok, især fra de Konservative og Liberal Alliance, der kræver massive skattelettelser. Det er ikke oplæg til forhandling, det er forslag, der skal vise vælgerne, hvor partierne står rent ideologisk,« forklarer han.

I 2012 endte finanslovforhandlingerne som bekendt også med en aftale mellem regeringen og Enhedslisten. Efterfølgende valgte regeringen imidlertid at indgå en række vigtige reformer og aftaler med den borgerlige lejr, først og fremmest skattereformen, der nedkaldte voldsom vrede fra det venstreorienterede støtteparti.

Thomas Larsen forudser, at det kommende folketingsår vil følge en tilsvarende opskrift.

»Jeg tror ikke, at regeringen på forhånd har skrevet drejebogen, men ligesom sidste år vil vi givet se flere reformer og aftaler, der bliver løftet på plads med blå blok,« siger han.

»Det er jo nogle store udfordringer, der venter regeringen. De skal have fundet ud af, hvordan man løfter produktiviteten, blandt andet i den offentlige sektor, og så skal der skabes et mere effektivt beskæftigelsessystem. Her vil Enhedslisten sandsynligvis komme til at stå på sidelinjen,« lyder det fra Thomas Larsen.

Tidligere har regeringens aftaler med den borgerlige lejr udløst hårde trusler fra støttepartiet, men ifølge Berlingske-kommentatorens vurdering vil det blive ved truslerne, hvis Enhedslisten igen holdes udenfor.

»Regeringen kan operere mere trygt, for Enhedslistens top har erkendt, at løbet er kørt. De kan ikke vælte regeringen, for så vil vælgerne straffe dem,« siger Thomas Larsen.

Dagens Gossip