Chavez' afløser overtager økonomisk ruin

Venezuelas nyvalgte præsident, Nicolas Maduro, har en fortid som buschauffør og må derfor have en vis erfaring med at styre. Den evne kan han få brug for i sit nye job.

Maduro er kommet til magten på et en antikapitalistisk dagsorden og løfter om, at han vil fastholde Chavez' kurs. Men faktum er, at Maduros forgænger har efterladt landet i en så økonomisk sørgelig forfatning, at han i realiteten kan blive tvunget til at føre en noget mere pragmatisk politik.

»Der er ikke nogen tvivl om, at underliggende set er der sket en meget markant strukturel forværring i Venezuelas økonomi under Hugo Chavez « siger Lars Christensen, chefanalytiker i Danske Bank til Berlingske Business og fortsætter:

»Man har kunnet gå på landet, så længe oliepriserne er blevet ved med at stige, Men man må sige, at virkeligheden er ved at indhente Venezuelas økonomi,« siger han.

Chavezs popularitet voksede i takt med oliepriser

Oliepriserne har været støt stigende, siden Chavez kom til magten i 1999 og nationaliserede landets olieselskaber og smed udenlandske investorer ud af landet.

Det har betydet, at velstanden i landet generelt er steget - på trods af, at olieproduktionen er blevet mere ineffektiv i samme periode, og slet ikke på niveau med andre olieproducerende lande.

Men nu rammer tømmermændene. Oliepriserne er ikke længere på himmelflugt, tværtimod har de været svagt faldende i år indtil videre, og det gør det særdeles vanskeligt at finansiere den offentlige sektor i Venezuela, som er bugnet de seneste 14 år.

Inflation er røget i vejret

Den hidtidige løsning har været at sætte seddelpressen på overarbejde og devaluere landets valuta, bolivaren, markant, hvilket har medvirket til stigende inflation. I februar accelererede priserne med 23 procent.

»Det vi ser i øjeblikket er meget kraftig inflationspres, aftagende vækst og tomme butikker. Så der er ikke nogen tvivl om, at landet bevæger sig på kanten af en krise. Og Madura sandsynligvis vil blive tvunget til besparelser i det offentlige. « siger han.

De seneste prognoser fra storbanken HSBC tyder på, at Venezuelas økonomi går fra at være vokset med 5,5 procent i 2012 til at skrumpe med 0,6 procent i 2013, hvilket er en kraftig nedjustering.

Maduro spiller måske dobbeltspil

I valgkampen var Nicolas Maduro meget hård i sin retorik overfor USA og var blandt andet med til at smide officielle udsendte fra USA ud af Venezuela med beskyldninger om amerikanske kupplaner. Men noget kunne tyde på, at han godt er klar over at han bliver nødt til at føre en mere pragmatisk politik end sin forgænger.

Ifølge nyhedsbureauet Bloomberg har Maduro forsøgt at forsone forholdet til USA. I weekenden har han eksempelvis ifølge New York Times ringet til New Mexicos tidligere guvernør, demokraten Bill Richardson, og sagt, at han ønsker at forbedre forholdet til USA.

»Han har jo ført valgkamp på at sige, at han er en eksakt kopi af Chavez. Men det er klart, at Hugo Chavez har været en hindring for, at man kunne få et tættere forhold til USA. Og der er ingen tvivl om, at USA er Venezuelas vigtigste kunde. Hvis Venezuelas økonomi skal stabiliseres, så bliver man nødt til at få et mere fornuftigt forhold til omverdenen,« siger Lars Christensen.

Tror ikke på markant kursskifte

En måde at få kanaliseret flere penge ind i landet kunne være at føre en mere venlig kurs overfor udenlandske investorer, ligesom andre latinamerikanske lande som Brasilien og Chile i øjeblikket har pæn succes med. Lars Christensen tror dog ikke på et markant bedre investorklima i Venezuela indenfor den nærmeste fremtid.

»Ud fra den retorik, der har været under valgkampen, er der ingen grund til at være optimistisk på det felt. Hvis der var kommet et systemskifte, havde man måtte forvente en markant skifte, men jeg er ikke optimist på den korte bane«, siger han og fortsætter:

»Hvad Maduro egentlig selv mener, er stadigvæk et stort spørgsmålstegn. Men der er ikke noget der tyder på, at han er specielt reformvenlig. Han har hele sin karriere været loyal overfor Chavez' synspunkter. Men det er klart, at den økonomiske virkelighed gør noget. Som vi må da håbe, at han indtager en noget mere pragmatisk linje« siger Lars Christensen.

Danske Bank forventer ikke umiddelbart, at valget i Venezuela vil påvirke oliepriserne markant.

Dagens Gossip